Skip to main content

Sindikat Sloga: Da li Srbija postaje radni logor u Evropi?

Info 01. feb 2024.
< 1 min čitanja

"Naročito zabrinjava netransparentnost u vezi sa kineskim investicijama i njihovim dugoročnim uticajem"

Sindikat „Sloga“ najoštrije je osudio događaje na gradilištu kompanije Linglong u Zrenjaninu, gde su indijski radnici bili izloženi maltretiranju i fizičkom nasilju. Sindikat navodi da je ovaj slučaj samo vrh ledenog brega u nizu problema koji se javljaju kada vlasti neodgovarajuće tretiraju, regulišu i ne nadziru rad stranih investitora, posebno kineskih.

„Svedoci smo da je naša država, preko svojih predstavnika, predala u ruke kineskih investitora ne samo teritoriju za njihove investicije, već i autonomiju u donošenju odluka koje direktno utiču na živote radnika. Inspekcijske službe i drugi organi zaduženi za zaštitu prava radnika ne uspevaju da se suprotstave ovakvim praksama, što dovodi do ozbiljnog ugrožavanja radnih i ljudskih prava“, naveo je sindikat Sloga u svom saopštenju.

Dodaju da naročito zabrinjava netransparentnost u vezi sa kineskim investicijama i njihovim dugoročnim uticajem, posebno u svetlu najavljenih projekata poput izgradnje “EXPO 2027” u Beogradu.

„Nakon svih dosadašnjih incidenata postoji opravdana bojazan da će se ovi projekti pretvoriti u novu muku za strane radnike, koje će izvođači radova uvoziti iz ekonomsko siromašnih zemalja, ali i naše radnike, transformišući Beograd i Srbiju u simbolički ‘radni logor’ u srcu Evrope“, ističe Sloga.

Sindikat se zahvaljuje Zrenjaninskom socijalnom forumu na njihovoj ulozi u otkrivanju i prijavljivanju ovog slučaja nadležnim organima.

Na građane i javnost apeluju da podignu glas protiv ovakvog robovlasničkog odnosa prema radnicima, a inspekcijske organe, policiju i tužilaštvo pozivaju da prestanu sa tolerisanjem nasilja prema radnicima i preduzmu hitne korake u regulisanju i kontroli državnih i stranih investitora.

(N1)