Skip to main content

Sin Putinovog portparola počeo da muca kada je čuo da ga mobilišu: Znate, ja nisam bilo ko…

Planeta 22. sep 2022.
< 1 min čitanja

Dmitrij Nizovcev, voditelj Jutjub kanala Popularna politika, koji su pokrenule pristalice Alekseja Navaljnog, pozvao je Nikolaja Peskova, sina portparola ruskog predsjednika Dmitrija Peskova, i prenio razgovor uživo na YT kanalu.

Predstavivši se kao komesar Nizovcev, rekao mu je da mu je upućen poziv za mobilizaciju i naredio da se sjutra u 10 časova pojavi na ljekarskom pregledu.

„Morate da razumijete, ako znate da sam ja Peskov, koliko je pogrešno poslati me tamo. Ukratko, bavim se time na drugom nivou“, odgovorio je mucajući sin portparola Kremlja.

Zatim je rekao da se neće odazvati pozivu i da se nije prijavio za dobrovoljce.

„Pokušavam da shvatim šta se dešava i koja su moja prava. Da me sjutra odvedu – vjerujte mi, to ne treba ni vama ni meni. Nije mi problem da branim svoju domovinu – ali moram da razumijem zašto treba da se pojavim tamo, govorim o određenim političkim nijansama“, dodao je on.

Peskov mlađi je rekao i da ni u kom slučaju u dokumentima ne treba da stoji da je dobrovoljac. „Uradiću kako mi se kaže. Ako Vladimir (Putin) kaže da treba da idem, idem. Ali ja nisam bilo ko.’

Predsjednik Vladimir Putin je u srijedu najavio „djelimičnu mobilizaciju“ u Rusiji. Njegov proglas nije baš jasno formulisan jer ne sadrži ni kriterijume ni kvote za mobilizaciju, tako da svako može da bude poslat na front.

Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane, rekao je da će mobilizacija uticati na oko 300.000 rezervista, uglavnom građana koji su potpisali ugovor da ostanu u rezervnom sastavu.

Međutim, sam dokument ne sadrži ovu klauzulu. Prema Šojguovim riječima, studenti neće biti pozvani. Međutim, prije samo tri dana, konzervativna partija Jedinstvena Rusija predložila je davanje akademskog odsustva studentima koji će biti poslati u Ukrajinu.

(Jutarnji.hr, foto: screenshot/YT)