Skip to main content

Ne davimo Beograd: Aktivisti koji se protivi gradnji kamenoloma razbijena glava

Info 22. sep 2022.
< 1 min čitanja

Pokret Ne davimo Beograd (NDMBGD) saopštio je da je Miroslavu Peroviću, jednom od aktivista koji se suprotstavljaju gradnji štetnog kamenoloma “razbijena glava u mučkom napadu”. “Čovek je presretnut u ulazu zgrade i krvnički pretučen”, navodi se u saopštenju u kom pokret poziva državne organe da zaustave nasilje nad građanima Gradine i Kosjerića, gde investitor planira izgradnju kamenoloma.

Podseća se da građani Gradine i Kosjerića mesecima protestuju na barikadama u strahu od posledica koje će ovaj kamenolom ostaviti po njihovo zdravlje i životnu sredinu, a sada su meta batinaša.

„Građani Gradine i Kosjerića su žrtve interesa moćnika. Ukoliko pravosuđe ne reaguje, da li je to znak da treba da se jurimo sa štanglama po ulicama da bi se zaštitili od bahatih nasilnika? Pozivam policiju da hitno istraži ko stoji iza ovog napada i pokaže da niko nije iznad zakona“, izjavio je poslanik Robert Kozma i poručio da će pokret Ne davimo Beograd pružiti svu podršku ljudima u protestu.

Dodaje se da je potvrdu da je izgradnja ovog kamenoloma svojevrsno nasilje nad prirodom i ljudima dalo čak i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, poništavajući u avgustu dozvolu koju je opština Kosjerić izdala preduzeću Gradina Kamenolom doo. jer ne postoji studija o proceni uticaja na životnu sredinu kamenoloma.

Pokret Ne davimo Beograd će u znak podrške građanima Kosjerića organizovati protestnu solidarnu podršku ovom kraju, navodi se u saopštenju.

(N1, foto: NDMBGD)