Skip to main content

Server: Nepozivanje na Bajdenov samit poruka za Srbiju, Kosovo i BiH

Aktuelno 05. нов 2021.
< 1 min čitanja

Američki profesor i stručnjak za Balkan Danijel Server rekao je da Srbija nije pozvana na na Samit demokratije američkog predsednika Džoa Bajdena zbog problema sa sudovima i medijima, kao i zbog nepriznavanja prošlosti i pokušaja uticaja u susednim zemljama.

On u intervjuu za Reporteri rekao da je korupcija jedan od razloga što Bela kuća nije pozvala Kosovo na Samit demokratije, dok je za Bosnu i Hercegovinu ključno pitanje ustav, koji osigurava dominaciju etničkih nacionalističkih političkih partija.

Američki stručnjak za balkanska pitanja je dodao da nijedna od ovih zemalja nema potpuno konsolidovanu demokratiju, ali je naglasio da Kosovo i Bosnu i Hercegovinu ne bi svrstao u istu kategoriju kao Srbiju, koja je de fakto vratila autokratsku kontrolu nad medijima i sudovima.

Prema njegovim rečima, nedobijanje poziva da prisustvuju Samitu demokratije Kosovo, Bosna i Hercegovina i Srbija treba da shvate kao poruku.

„Poruka je da ako želite da budete u demokratskom klubu, morate da obezbedite ne samo slobodne i poštene izbore, već i otvorenije i pluralističko društvo“, kazao je Server, prenosi Kosovo onlajn.

(FoNet/N1, Foto: mc.rs)