Skip to main content

Senator Kardin: Vučić da istraži navode o izbornim nepravilnostima, umesto što napada posmatrače

Jugoslavija 20. jan 2024.
2 min čitanja

"Ojačano civilno društvo je ključna komponenta svakog demokratskog sistema i trebalo bi da bude prepoznato od strane državnih institucija"

Predsedavajući Odbora za spoljne poslove u američkom Senatu, demokrata Ben Kardin, saopštio je da je „alarmiran zastrašivanjem organizacije civilnog društva CRTE od strane srpskih vlasti, što je odmazda za važan izveštaj njihove posmatračke misije o izborima“.

„Predsednik Vučić mora da se bavi pitanjima koje je OEBS postavio u vezi sa demokratijom u Srbiji, a ne da skreće pažnju sa toga napadanjem demokratskih aktivista“, objavljeno je na zvaničnom Eks nalogu Odbora za spoljne poslove Senata.

Kardin je u saopštenju neposredno pred izbore u Srbiji 14. decembra naveo da je zabrinut zbog „izazivanja straha i napada na opoziciju“ i pozvao vlasti da obezbede održavanje fer i demokratskih izbora.

Njegova današnja objava na Eksu obuhvatila je i objavu šefa Delegacije EU u Srbiji Emanuela Žiofrea, koji je napisao da „pritisak na nevladine organizacije u Srbiji koje se bave izborima otežava njihov rad, što je suprotno vrednostima demokratskog i pluralističkog društva i mora da stane“.

Ojačano civilno društvo je ključna komponenta svakog demokratskog sistema i trebalo bi da bude prepoznato od strane državnih institucija“, objavio je Žiofre na Eksu.

Međunarodni i domaći posmatrači uočili su neregularnosti na parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji 17. decembra. Opozicija traži poništavanje izbora i novo glasanje pod novim uslovima, dok vlast negira neregularnosti.

Međunarodni posmatrači predvođeni Kancelarijom OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u preliminarnom izveštaju su naveli da su na dan glasanja uočene neregularnosti, ali i da su izborni uslovi išli u korist vlasti i da nisu bili jednaki za sve.

CRTA je ubrzo nakon glasanja, na osnovu svojih nalaza, saopštila da rezultati ne održavaju volju građana.

CRTA je iznela navode o migracijama birača iz drugih gradova koji su glasali na lokalnim izborima u Beogradu, kao i „kloniranju birača“, odnosno upisivanju glasača na više biračkih mesta istovremeno.

Prema pisanju N1, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je zbog napada na CRTU dobio kritiku i predstavnika vladajuće koalicije u Nemačkoj koji su osudili njegov rečnik i napomenuli da EU treba da preispita svoj odnos prema njemu.

Vučić je, komentarišući prisustvo programskog direktora CRTE Raše Nedeljkova na sednici evropskog dela nemačkog Bundestaga, naveo da ga je poslanik najznačajnije i najveće partije u Nemačkoj pitao „ko ga plaća“, i da je morao da kaže da je reč o Americi, Švedskoj i Velikoj Britaniji.

„To je bilo pitanje u nemačkom parlamentu, sami razmislite, ništa ne moram da kažem. Sve najbolje im želim i njihov posao je da putuju, da govore sve najgore o nama, samo je važno da ljudi znaju da oni nikakve veze sa neutralnošću, profesionalizmom i objektivnošću nemaju“, rekao je Vučić, prenosi Nova.rs.

Prethodno je predsednica tehničke vlade Ana Brnabić CRTU optužila za destabilizaciju Srbije.

Zahtevi da vlasti u Beogradu istraže navode posmatrača o izbornim nepravilnostima sve su glasniji, a više od 20 evropskih političara apelovalo je u pismu na predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da istragu o izborima pokrene i EU.

Nedavno je o izborima u Srbiji raspravljao i Evropski parlament. Deo poslanika tog tela je zatražio međunarodnu istragu o izborima u Srbiji i pozvali su članice EU da ne priznaju rezultate izbora dok se istraga ne završi.

O situaciji u Srbiji i eventualnoj rezoluciji bi Evropski parlament trebalo da glasa na sednici koja počinje 5. februara.

Pozivi Srbiji da istraži navode o nepravilnostima koje su izneli međunarodni posmatrači stigli su i od Stejt departmenta, kao i od visokog predstavnika EU.

(VOA)