Skip to main content

LSV-Vojvođani: Dvadeseta godišnjica kako Zrenjaninci nemaju pijaću vodu

Vojvodina 20. jan 2024.
< 1 min čitanja

"U ovom trenutku u Vojvodini se nalazi čak četrnaest vodovoda u kojima je voda neispravna 100 odsto"

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Zrenjanin istakli su da je danas tačno dvadeset godina od od zabrane upotrebe pijaće vode u Zrenjaninu, te da se u ovom trenutku u Vojvodini nalazi čak četrnaest vodovoda u kojima je voda neispravna 100 odsto.

„Takvu vodu koriste građani Srbobrana, Čoke, Kanjiže, Ade, Bača, Bačkog Petrovca, Žablja, Titela, Sente, Kikinde, Novog Bečeja, Žitišta, Sečnja i Nove Crnje. U ogromnom procentu je voda neispravna i u Zrenjaninu“, navode iz tog odbora.

Upozoravaju ida se taj problem ne rešava, zbog čega LSV-VOJVOĐANI zahtevaju „od države da se ispravna pijaća voda garantuje svim građanima“.

„To se mora zapisati i u samom Ustavu Srbije, baš kao što je urađeno u Sloveniji u kojoj je u Ustavu propisano da svi građani imaju pravo na pijaću vodu, da su vodni resursi javno dobro kojim upravlja država, kao i da je snabdevanje vodom neprofitna usluga“, poručeno je u saopštenju te stranke.

Traže i da država počne da sprovodi svoju strategiju o upravljanja vodama do 2034. godine, u kojoj je predviđena izgradnja pet regionalnih vodovoda u Vojvodini.

(Autonomija)