Skip to main content

Šef odbrane SAD: Ruski rat u Ukrajini uvod u moguću globalnu tiraniju

Planeta 19. нов 2022.
< 1 min čitanja

Upozorio je na rizike globalne nuklearne proliferacije

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da bi neuspjeh u pružanju pomoći Ukrajini da osigura vlastitu budućnost mogao dovesti do „svijeta tiranije i nemira“.

Austin je govorio 19. novembra na godišnjem Halifax Security Forumu u Kanadi.

Agencija Reuters njegove izjave ocijenila je kao neke od najsnažnijih dosad o ruskoj invaziji koja traje gotovo devet mjeseci.

Upozorio je na rizike globalne nuklearne proliferacije.

„Putinovi kolege autokrati promatraju. I mogli bi zaključiti da bi im dobivanje nuklearnog oružja dalo vlastitu dozvolu za lov. A to bi moglo pokrenuti opasnu spiralu nuklearnog širenja“, rekao je Austin.

Samo nekoliko dana nakon što su američki predsjednik Joe Biden i kineski predsjednik Xi Jinping održali razgovore u ponedjeljak, Austin je rekao da Peking, poput Moskve, traži „svijet u kojem moć čini pravo“.

Austin je rekao da kineski avioni lete u blizini samoupravnog Tajvana u rekordnom broju gotovo svakodnevno, dok se broj, kako ih je nazvao, „opasnih kineskih presretanja“ američkih ili savezničkih snaga na moru ili u zraku povećava.

Napetosti između Taipeija i Pekinga porasle su otkako je Kina organizirala ratne vježbe u blizini tog demokratski upravljanog otoka u augustu nakon posjeta predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Beta/AP)