Skip to main content

VoA: Ruska umetnička scena još jedna žrtva Putinovog rata

Kultura 19. nov 2022.
< 1 min čitanja

Dok Kremlj nastavlja eskalaciju rata u Ukrajini i guši glasove otpora invaziji, svet ruske umetnosti i kulture, koji se tradicionalno protivi nasilju i ratu, tone u pesimizam, piše večeras Glas Amerike (Voice of America – VoA).

Vlasti u Sankt Peterburgu, slično mnogim drugim ruskim gradovima, otkazale su festivale navodeći da nije prikladno da se takvi dogadjaji budu organizovani u vreme rata. I proslave Nove godine i Božića biće smanjenog obima ove zime.

Uprkos ratu, Rusi i dalje idu u pozorište. Neki kažu da im svet kulture, umetnosti i muzike pruža bekstvo od teškoća, kao što je bio slučaj za vreme ranijih ratova poput sukoba sa Čečenijom.

“U teškim godinama kao što su bile 90-te i ove sada, kontekst u kojem razgovaramo, ono što najviše pomaže je muzika, ona daje ljudima energiju da žive život na drugačiji način”, rekao je za VoA umetnički direktor pozorišta Zazerkalje u Sankt Peterburgu Aleksandar Petrov.

Nekoliko stotina umetnika, uključujući i pozorišne glumce, pobegli su iz zemlje nakon što su se oglasili protiv rata, ili su otišli da bi izbegli mobilizaciju.

(Beta, Foto: Pixabay)