Skip to main content

Sedlarević: Zašto nije otvorena Kancelarija Vojvodine?

Izdvajamo 01. феб 2011.
2 min čitanja

Potpredsednica Skupštine Vojvodine Maja Sedlareević izrazila je danas negodovanje zato što još uvek nije otvoreno predstavništvo Vojvodine u Briselu.

Sedlarevićeva je nakon sednice skupštinskog Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju novinarima kazala da je ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić početkom novembra prošle godine obećao da će kancelarija Vojvodine u Briselu biti otvorena početkom 2011. godine.

Jeremić je tada rekao da će se kancelarija Vojvodine nalaziti u zgradi Misije Srbije pri Evropskoj Uniji u Briselu. “Jedan ceo sprat u našoj misiji će biti stavljen na raspolaganje Vojvodini bez ikakve nadoknade. Uostalom, nema logičnijeg mesta gde bi kancelarija Vojvodine mogla da bude”, kazao je tada Jeremić.

Maja Sedlarević je danas kazala da pokrajinske vlasti još uvek ne samo da nisu otvorile kancelariju Vojvodine u Briselu, već uopšte nemaju ni konkretne najave kada će ministar spoljnih poslova ispuniti svoje obećanje.

“Pokrajinska administracija je apsolutno spremna da sutra otvori kancelariju u Briselu. Sada samo čekamo na saglasnost ministarstva, jer u skladu sa Statutom Vojvodine, mi možemo da otvaramo svoja predstavništva isključivo i samo uz saglasnost Vlade Srbije. Na žalost, mi još uvek čekamo na tu saglasnost”, rekla je Sedlarevićeva.

Sa dnevnog reda današnje sednice Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju skinuta je informacija o otvaranju kancelarije Vojvodine u Briselu, jer je direktor Fonda Evropski poslovi, koji je trebalo da informiše odbor o tom pitanju, bio službeno odsutan 

Ona je odala priznanje pokrajinskoj administraciji jer je za samo desetak dana uspela da odgovori na 260 pitanja iz Upitnika koji je Evropska komisija uputila vlastima u Srbiji da ga popune.

Objasnila je da su odgovori iz Vojvodine uglavnom integrisani u odgovore nadležnih republičkih ministarstava. Ona je, međutim, izrazila negodovanje jer republičke vlasti nisu integrisale odgovore iz Vojvodine u političkom delu upitnika.

„To upada u oči ali ne iznenađuje nas što je upravo politički deo taj u kojem su odgovori iz Vojvodine najmanje zastupljeni”, kazala je potpredsednica Skupštine Vojvodine.

(Autonomija)