Skip to main content

Sećanje na Olivera Ivanovića na mestu ubistva u Kosovskoj Mitrovici

Info 16. jan 2023.
2 min čitanja

Ispred prostorija Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” u Kosovskoj Mitrovici, jutros je služen pomen povodom pete godišnjice ubistva lidera te stranke Olivera Ivanovića.

Kako je preneo Kossev, ispred prostorija te stranke jutros u 8.15, na mestu i u vreme kada je ubijen, sveće su zapalili članovi Ivanovićeve porodice, prijatelji, poslanici Narodne stranke i Demokratske stranke, kao i opozicioni politički aktivisti sa Kosova.

Među okupljenima su bili potpredsednik Demokratske stranke Srđan Milivojević, funkcioneri Narodne stranke Miroslav Aleksić, Borislav Novaković, Stefan Jovanović, direktor za kampanje pokreta Kreni-promeni Savo Manojlović kao i lokalni politički aktivisti Miko Biševac, Žarko Ristić, Nebojša Jović, Ivan Mitić i Aleksandar Arsenijević.

Milivojević je ocenio da Ivanovića nisu ubili ni Srbi ni Albanci, “već neljudi”, ističući da će svi koji su učestvovali odgovarati zbog toga.

“I ja im poručujem, kako su prošle ubice Ivana Stambolića, kako su prošle ubice Slavka Ćuruvije, tako će proći ubice i nalogodavci ovog zločina, ne samo ubice, nego i nalogodavci”, kazao je Milivojević.

Podsetio je one koji su inspirisali, organizovali i sproveli, kako je naglasio, “sramotni spot koji se vrteo po televizijama i koji je najavljivao ubistvo”, na reči koje su ispisane na Ivanovićevoj spomen ploči – “Ne može ovo zlo zauvek trajati, valjda će i pravde biti”.

Milivojević je naveo i da će srpska javnost saznati ko je naručio taj spot, ko je organizovao i sproveo političko ubistvo, ističući da “neće biti amnestije i praštanja za te zločine”.

Na pomenu su bili prisutni pripadnici Kosovske policija, javio je portal Kossev.

Na istom mestu će godišnjicu ubistva svog nekadašnjeg lidera pomenom i paljenjem sveća obeležiti danas i Građanska inicijativa “Sloboda, demokratija, pravda”.

Sat vremena kasnije, u 11.00 časova, veći deo članova porodice godišnjicu će obeležiti na Novom groblju u Beogradu, gde je Ivanović sahranjen.

Lider Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Oliver Ivanović s više hitaca iz pištolja ispaljenih iz kola u pokretu pogođen je u leđa i ubijen na današnji dan pre pet godina ispred sedišta svoje stranke u severnom delu Kosovske Mitrovice.

(tekst i foto: Beta)