Skip to main content

SDP predala Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti Temeljnog ugovora

Jugoslavija 09. mar 2023.
< 1 min čitanja

"Smenjenoj vladi bilo važnije da ugodi SPC od evrointegracija"

Socijaldemokratska partija (SDP) predala je Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti Temeljnog ugovora, koji je Vlada Crne Gore zaključila sa Srpskom pravslavnom crkvom prošlog avgusta, izjavila je danas kandidatkinja SDP za predsednicu Crne Gore Draginja Vuksanović Stanković.

Prema oceni Vuksanović Stanković, Temeljni ugovor je u suprotnosti sa pravnim poretkom Crne Gore u svojoj ukupnosti, kao i u pojedinim odredbama, prenosi RTCG.

U preambuli i u više od polovine članova Ugovora radi se o neusklađenosti sa pravnim sistemom što je sasvim dovoljno da se taj ugovor poništi, rekla je Vuksanović Stanković i navela primer iz preambule kojim se utvrđuje da je vladi i državi Crnoj Gori pravni osnov za potpisivanje ugovora pravoslavno kanonsko pravo i Ustav SPC.

Očigledno da je, smatra ona, smenjenoj vladi bilo važnije da ugodi SPC i da joj da i ono što joj ne pripada, nego da se zemlja okrene evropskim integracijama i rešavanju nagomilanih socijalnih, ekonomskih i političkih problema.

(FoNet, foto: NDNV)