Skip to main content

Iscrtan mural ‘Slava Rusiji’ na zgradi u centru Subotice – stanari zgroženi

Građani 09. mar 2023.
< 1 min čitanja

"Ovo je užas. Mene to vređa!"

Stanarka zgrade u subotičkom naselju Tokio, u ulici Pavla Štosa, Kata Suknović, izjavila je danas za Magločistač da je većina stanara zgrožena pojavom murala, kako ocenjuju, uznemirujućeg sadržaja „Slava Rusiji“ koji se početkom marta pojavio na fasadi ove zgrade.

Na muralu su svoj „potpis“ ostavile Delije – navijači Fudbalskog kluba “Crvena zvezda”.

Stanarka kaže da je prvo jedno jutro osvanula bela podloga, sutradan su osvanula slova „Slava Rusiji“, a posle je mural dorađen sa trobojkom i potpisom Delija.

„Revoltirana sam i ogorčena. Na ovakve stvari treba reagovati i sprečiti ih. To se noću radilo, a niko od komšija nije pitan niti su znali za to“, rekla je Suknović.

Istakla je da ovakvim muralima ni bilo kakvim natpisima i grafitima nije mesto na zgradama koje su u privatnom vlasništvu.

„To je ruglo. Pogotovo u ovakvom osetljivom vremenu da se bilo šta ističe, ili da se staje na nečiju stranu, a da je pri tome reč o ratu i o stradanjima ljudi“, smatra ona.

Prema njenoj oceni, reč je o provokaciji građana.

„Ovo je užas. Mene to vređa jer je to na zgradi gde je naš privatan stan“, kaže Kata Suknović.

Slučaj je, dodaje ona, prijavljen Komunalnoj inspekciji, Komunalnoj policiji i Javnom preduzeću za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje.

Magločistač se povodom ovog slučaja takođe obratio komunalnim službama sa pitanjem: ko je nadležan za uklanjanje ovakvih murala sa zidova zgrada i da li će se ispitati odgovornost navijačke grupe čiji se potpis našao na muralu?

Kako je rečeno, odgovore ćemo dobiti sutra u toku dana.

(Magločistač, foto: Kata Suknović)