Skip to main content

Scholz smatra da EU treba imati do 36 članica: Centar Evrope se pomjera ka istoku

Planeta 30. авг 2022.
< 1 min čitanja

Kancelar Njemačke Olaf Scholz je pozvao na reformu Evropske unije, kojom će se ostvariti da Unija ima 30 do 36 članica. Reforma za njega znači i promjenu načina odlučivanja, tj. da se odbaci jednoglasno donošenje odluka.

Govoreći 29. augusta na praškom Karlovom univerzitetu, izjavio je da se centar Evrope pomjera prema istoku.

Razlike između država u ovoj proširenoj uniji će rasti, što se odnosi na političke interese, ekonomsku moć i socijalnu sigurnost. Ukrajina nije Luksemburg, u Portugalu drugačije gledaju na svijet nego u Sjevernoj Makedoniji“, istakao je Scholz.

Pozvao je EU da ozbiljno shvati svoja obećanja o proširenju te da provede institucionalne reforme kojima će se prilagoditi prijemu novih država, među kojima su Ukrajina, Moldavija, Gruzija i države Zapadnog Balkana.

Njemački kancelar je mišljenja da se postepeno treba ukidati jednoglasno odlučivanje, tj. ukidati veto. Ovaj mehanizam se i dalje primjenjuje u oblasti tržišta rada, politike oporezivanja i vanjske politike.

Zagovornici ovog mehanizma su mišljenja da se njime osigurava da se poštuje stav manjih država. Međutim, Scholz je istakao da bi postepeno ukidanje ovog mehanizma trebalo početi u oblasti politike sankcija i ljudskih prava, prenosi Euronews.

(Klix.ba, Foto: Beta)