Skip to main content

SB UN bez rasprave o NATO bombardovanju SR Jugoslavije

Planeta 26. мар 2024.
2 min čitanja

"Treba da vodimo računa da Rusija želi da uopotrebi NATO intervenciju 1999. kako bi opravdala rat u Ukrajini, Krimu, Gruziji…"

Savet bezbednosti UN počeo je u ponedeljak sednicu o „pretnjama međunarodnom miru i sigurnosti“ u okviru koje je Rusija predložila da se govori o NATO bombardovanju SR Jugoslavije 1999. Međutim, rasprava o tome nikada nije održana jer su se na početku sednice predstavnici zapadnih zemalja usprotivili tom predlogu uz obrazloženje da je Rusija tu temu „nametnula“ i da NATO bombardovanje koristi za svoju propagandu.

Za predlog da se raspravlja o NATO intervenciji glasale su tri članice Saveta bezbednosti (Rusija, Kina i Alžir) dok je 12 bilo uzdržano, pa je sednica zaključena posle nešto više od pola sata.

Šef srpske diplomatije u tehničkom mandatu, Ivica Dačić, obratio se novinarima u UN po završetku sednice, i izrazio razočarenje zato što je, kako je rekao, „sprečeno da se u Savetu bezbednosti čuje istina o NATO agresiji na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju pre 25 godina“.

Šta se dešavalo na sednici Saveta bezbednosti?

Predstavnik Francuske Nikolas de Rivije je na početku sednice rekao da je nekoliko delegacija izrazilo negovodanje zbog „jednostrane inicijative Rusije“ i zbog toga što se Moskva nije konsultovala sa ostalima o ovoj temi.

„Treba da vodimo računa da Rusija želi da uopotrebi NATO intervenciju 1999. kako bi opravdala rat u Ukrajini, Krimu, Gruziji…Srbija nije konsultovana kada je ova inicijativa Rusije podneta“, rekao je predstavnik Francuske u SB UN Nikolas de Rivije.

Francuska i Rusija su se sporile i oko formata u kojem Savet bezbednosti treba da raspravlja o temi kao što je bombardovanje SR Jugoslavije 1999.

Predstavinik Rusije Vasilij Nebenzja je rekao da nije saglasan sa tvrdnjom Fransuske da je NATO bombardovanje nije tema za Savet bezbednosti UN.

„Razumem da NATO predstavnici u ovoj sali nisu saglasni jer je agresija pokrenuta pod lažnim izgovorom…Želim da istaknem da je sastanak koji smo zatražili potvrdio Japan koji je predsedavajući“, kazao je Nebenzja i dodao da rasprava o bombardovanju „nije vezana za istoriju, već i za aktuelnu situaciju na Kosovu“.

Posle sednice, novinarima u UN je rekao da su svi „bili svedoci agresije od strane Francuske na slobodu govora i izražavanja u najvišem telu UN“. Dodao je da su Francuska i druge zemlje iskoristile proceduralne manevre da spreče sednicu o pitanju od velikog značaja, koje ima ozbiljne reperkusije po Srbiju, Kosovo, i ceo region Zapadnog Balkana.

Predstavnik SAD Robert Vud je poručio da je američka misija pokušala da se konsultuje sa Rusijom oko ovog sastanka, ali da je odbijena. On je rekao da „SAD nemaju ništa da kriju u vezi sa operacijom NATO snaga, koja je bila legitimna, opravdana i sprečila je etničko čišćenje na Kosovu“.

„SAD mogu da podrže sastanak u pravom formatu o događajima 1999, ali ne i sastanak na kojem se instrumentalizuju događaji u svrhu propagande. Budimo jasni: Rusija je pozvala na ovaj sastanak ne da bi se razgovaralo o miru i sigurnosti, već da bi dalje destabilizovala region„, kazao je Vud.

Predstavnik Kine ocenio je da je NATO počeo nelegalni rat na Balkanu, da je prošlo 25 godina, ali da su tenzije na Kosovu i dalje visoke, a da rane ljudi nisu zacelile. On je naglasio da je 1999. bombardovana i ambasada Kine u Beogradu i da je razočaran rezultatom glasanja, piše FoNet.

RTS je ranije objavio da su brojne zapadne zemlje kritikovale ovu inicijativu i poručivale da je nepotrebno dolaziti u Njujork jer sednica neće biti ni održana.

(VOA, Foto: Pixabay)