Skip to main content

Batrićević: Čeka nas borba za slobodu Crne Gore

Jugoslavija 26. мар 2024.
2 min čitanja

"Jer ako dozvolimo da nam stave flaster na usta neće nas biti"

Istoričar i profesor Fakulteta za crnogorski jezik Boban Batrićević rekao je da nas čeka borba za slobodu Crne Gore i kazao da odluku da se obustavi prekršajni postupak protiv njega, ne doživljava ni kao promociju sebe ni fakulteta na kojem radi.

„Nego je ovo sudbina svih nas, poručio je istoričar i kolumnista Boban Batrićević okupljenima ispred Suda za prekršaje nakon što je protiv njega obustavljeno dalje prekršajno gonjenje.

„Povučena je odluka i ja sam van procesa tako da sam oslobođen“, rekao je Batrićević, zahvalivši svima koji su bili uz njega.

Prekršajni sud potvrdio je obustavljanje postupka protiv Batrićevića, shodno obavezujućem uputstvu rukovoditeljke Višeg državnog tužilastva Lepe Medenice.

„Zaista sam srećan kad vidim koliko vas ima i što smo ovdje da proslavimo“, dodao je.

Batrićević je naveo da je situacija u društvu takva da nema šta da slave, te da ih čeka borba za slobodu Crne Gore.

„Jer ako dozvolimo da nam stave flaster na usta neće nas biti“, naglasio je.

Pozvao se na riječi Milana Kundere – kada društvu uzmete šalu to društvo nestaje – te dodao – „htjeli su da nam uzmu ironiju ali nisu uspjeli, zato su se sami povukli“.

Ispred Suda za prekršaje, uoči suđenja, održan je skup podrške Batrićeviću“Za slobodu riječi – Nećemo da ćutimo“.

Krivičnu prijavu protiv Batrićevića u oktobru je podnio advokat blizak Srpskoj pravoslavnoj crkvi Dejan Dragović.

Tužiteljka Višeg državnog tužilaštva Snežana Šišević utvrdila je da u kolumni nema elemenata krivičnog djela, ali je zatražila da se protiv Batrićevića pokrene prekršajni postupak zbog sumnje da je prekršio Zakon o javnom redu i miru. Nakon toga, više od 20 nevladinih organizacija zatražilo je od tužilaštva da se hitno odustane od postupka protiv Batrićevića.

Nevladine organizacije su, odmah nakon pokretanja postupka protiv Batrićevića, reagovale i pisale međunarodnim organizacijama, upozoravajući da se može desiti da se u Crnoj Gori kriminalizuje sloboda govora i da se uvede verbalni delikt.

Batrićević je „spornom kolumnom“ ukazao na anomalije i klerikalne tendencije u društvu time što je citirao i analizirao stavove čelnika SPC u Crnoj Gori koji negiraju postojanje Crnogoraca i glorifikuju ratne zločince poput Draže Mihailovića i Pavla Đurišića.

(Pobjeda)