Skip to main content

Savet Evrope pozvao na bezbedne humanitarne koridore u Ukrajini

Planeta 07. mar 2022.
< 1 min čitanja

Savet Evrope pozvao je danas na uspostavljanje “održivih humanitarnih koridora” u Ukrajini i pozvao Moskvu da stavi tačku na “represiju bez presedana nad slobodom izražavanja”.

“Pozivam na dogovor o održivim humanitarnim koridorima, koji su neophodni da bi se omogućio bezbedan prolaz hiljadama raseljenih ljudi koji beže od smrti i razaranja”, izjavila je generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić.

Ona je pohvalila “iskrenu solidarnost” država članica Saveta Evrope sa 1,7 miliona ukrajinskih izbeglica.

Generalna sekretarka Saveta Evrope pozvala je na povećanu pažnju prema ženama i devojkama koje, “kako pokušavaju da izbegnu sukob, postaju još ranjivije, ugrožene nasiljem, seksualnim napadom i silovanjem”.

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović izrazila je žaljenje što je ruski parlament u petak usvojio nove mere kojima se uvode teške zatvorske kazne za bilo kakvo širenje “lažnih informacija o vojsci“.

“Desetine nezavisnih i stranih medija podvrgnuto je cenzuri tako što su bili zabranjeni, blokirani ili primorani da izbrišu bilo koju informaciju koja nije došla iz zvaničnih izvora”, navela je ona u odvojenom saopštenju.

Dunja Mijatović je pozvala na prekid represije nad aktivistima za ljudska prava, novinarima i običnim građanima i apelovala na potpuno poštovanje ljudskih prava.

Savet Evrope okuplja 47 država članica, uključujući Rusiju i Ukrajinu. Dan posle početka ruske ofanzive na Ukrajinu, ta najstarija panevropska organizacija suspendovala je Moskvu od učešća u njenim glavnim organima.

(Beta, foto: Savet Evrope)