Skip to main content

NVO: Od raspisivanja izbora zabeležena 42 slučaja kršenja ljudskih prava

Građani 07. mar 2022.
2 min čitanja

"U izbore raspisane za 3. april ulazi se mnogo neravnopravnije nego na izborima 2020. godine"

Od momenta raspisivanja parlamentarnih izbora do danas, u Srbiji su zabeležena 42 slučaja kršenja ljudskih prava, od različitih oblika pritisaka na birače do fizičkih napada na aktiviste, rečeno je danas u Beogradu na skupu organizacija civilnog društva, udruženih u praćenju izbornog procesa.

Kako je kazao Uroš Jovanović iz Građanskih inicijativa, od poslednjeg izveštaja NVO dogodili su se napadi na aktiviste u Novom Sadu i u Kuli a zabeleženo je i da su predstavnici izborne liste Suverenisti “targetirali” organizacije civilnog društva.

“Konkretno, Saša Radulović je targetirao organizacije navodima da dobijaju novac od onih koji ‘porobljavaju Srbiju’, dok je njihova kandidatkinja Branka Stamenković u sklopu svoje kampanje iznela optužbe da nevladine organizacije rade suprotno interesu Srbije, te da uzimaju novac radi ‘promocije’ autošovinizma”, naveo je Jovanović a prenele Građanske inicijative.

Tamara Branković iz organizacije CRTA ocenila je da se u izbore raspisane za 3. april ulazi “mnogo neravnopravnije” nego što je bio slučaj sa izborima 2020. godine.

Ona je navela da je u medijima sa nacionalnom frekvencijom dominantno pozitivno izveštavanje o vladajućoj većini, dok je opozicija većinski negativno predstavljena.

“Vladajuća većina zloupotrebljava institucionalnu prednost da bi promovisala svoj rad. Dodatno, prateći izveštavanja na medijima sa nacionalnom frekvencijom, utvrdili smo da je oko 85 odsto ukupnog vremena posvećeno vladajućoj većini. I tu nije reč samo o sekundama, već i o načinu predstavljanja”, navela je Branković.

Upozorila je da se kampanja odvija “u atmosferi potkupljivanja građana različitim poklonima, pa čak i uređajima za domaćinstvo poput televizora, frižidera, zamrzivača”.

“To je uglavnom primetno kod aktivista Srpske napredne stranke koji idu od vrata do vrata noseći ‘darove’ koje predstavljaju kao lične donacije aktivista SNS”, navela je predstavnica organizacije CRTA.

Biljana Maletin iz Ženske platforme za razvoj navela je da je danas pokrenuta kampanja “Izbori bez nasilja” kroz koju će biti praćen i beležen svaki oblik nasilja nad ženama tokom izbornog procesa.

Ona je pozvala građane da se uključe u kampanju i prijave svaki primer nasilja prema kandidatkinjama, ženama u političkim organizacijama i/ili ženama angažovanim na izborima, putem mejla prijavinasilje@liderke.org.

(Beta, ilustracija: STUPS)