Skip to main content

Savet EU odobrio: Zaobilaženje sankcija protiv Rusije da se uvrsti na spisak krivičnih dela

Planeta 28. nov 2022.
< 1 min čitanja

Savet EU odobrio je odluku da se na listu krivičnih dela uvrsti zaobilaženje sankcija koje je uvela EU. Kako prenosi TASS, Savet je u Briselu izdao saopštenje u kojem se navodi da je odluka o tome doneta u vezi sa sankcijama Rusiji.

„Izuzetno je važno da se te sankcije u potpunosti sprovedu. Trenutno zemlje članice imaju različite definicije onoga što predstavlja kršenje restriktivnih mera i koje kazne bi trebalo uvesti u slučaju kršenja zakona“, pojasnio je Savet svoju odluku, prenosi ruski Insajder.

U dokumentu se navodi da je ovo prvi od dva koraka „usmeren na obezbeđivanje istog stepena primene sankcija širom EU i odvraćanje pokušaja da se zaobiđu ili prekrše sankcije EU“.

„Nakon usvajanja ove odluke, Evropska komisija će podneti predlog direktive koja sadrži minimalna pravila u vezi sa definisanjem krivičnih dela i kaznama za kršenje restriktivnih mera EU. O ovom nacrtu direktive potom bi trebalo da raspravlja i Evropski parlament“, navodi se u saopštenju.

Sredinom oktobra Blumberg je pisao da EU namerava da uvede sekundarne sankcije protiv pojedinaca i pravnih lica koja su pomažu sankcionisanim licima u ograničenjima zaobilaženja, a takođe planira da zapleni zamrznuta sredstva Rusije kako bi pomogla Ukrajini.

Šefica EK Ursula von der Lejen ranije je rekla da Evropska unija razvija deveti paket antiruskih sankcija.

(Danas, Foto: Savet Evrope)