Skip to main content

SAV: RTS da se izvini zbog sramne Akademije povodom 9. maja

Info 14. maj 2021.
2 min čitanja

Savez antifašista Vojvodine najoštrije je osudio sadržaje sa, kako navode, sramno održane svečane Akademije povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom u II svetskom ratu, prikazane na javnom medijskom servisu Republike Srbije, te zatražio javno izvinjenje RTS-a.

“Ovaj nesrećni mizanscen prikazao je i zvaničnu kulminaciju dugogodišnjeg dirigovanog procesa revizije istorije, kojim se ne više samo ideologija i delovanje četničkog pokreta Dragoljuba Draže Mihailovića, već i lik, misao i delo Dimitrija Ljotića i Milana Nedića, sve više prikazuju kao važni elementi antifašističkog otpora našeg društva u Drugog svetskom ratu”, navodi se u saopštenju te organizacije.

Dodaje se da je na akademiji četništvo Draže Mihailovića prikazano kao tobože već neupitni akter antifašističke borbe, dok su se mogle čuti recitacije pesama Srpskog dobrovoljačkog korpusa Dimitrija Ljotića, “sadržaj kojim se na krajnje bizaran način poslala poruka izrugivanja žrtvama fašističkih zločina”.

Savez antifašista Vojvodine napominje da postoje hiljade čvrstih dokaza i svedočanstava o saradnji ovih pojedinaca i njihovih organizacija sa nemačkim nacistima, italijanskim fašistima i hrvatskim ustašama, kao i o dubinski fašističkom karakteru sâmih ideologija koje su zastupali i zlodela koje su počinili i naredili.

“Podsećamo društvo da je ideologija četničkog pokreta zasnovana na planu Stevana Moljevića i osnovnoj tezi o etničkom čišćenju zemlje od ‘nesrpskih elemenata’. Podsećamo na dobrovoljnu i u predratnom periodu dugo najavljivanu saradnju Dimitrija Ljotića i Milana Nedića sa nemačkim nacizmom, kojim je idejna i vrednosna postavka Dimitrija Ljotića duboko inspirisana. Podsećamo na masovne zločine četništva nad desetinama hiljada nesrpskih civila, muškaraca, žena i dece, u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sandžaku i drugim delovima tadašnje i sadašnje države. Podsećamo na masovne pokolje srpskog stanovništva, u selima Vranić, Drugovac, Boleč, Selevac, i u brojnim drugim mestima. Podsećamo na zločin nacista u Šumaricama, neupitno izvršen uz pomoć ljotićevaca, kada je streljano više od dve hiljade ljudi, među kojima i tri stotine gimnazijskih đaka i druge dece”, isitče se u saopštenju.

Ukazuje se da su „Akademiju“ povodom 9. maja organizovali su Vlada Republika Srbije i Ministarstvo za rad i boračka pitanja, uz učešće predsednika Republike, te ocenjuje da je time režim još jednom jasno stavio do znanja da mu „nisu svete žrtve fašističkih zločina, ljudi ubijeni zbog puke različitosti nacije, vere, rase, ili mišljenja“.

“Zahtevamo zvanično izvinjenje Radio-televizije Srbije i definitivni prekid prakse istorijskog revizionizma, decenijama prisutne u vašoj uređivačkoj politici. Od najviših predstavnika državne vlasti zahtevamo nedvosmisleno i eksplicitno izvinjenje za sramnu organizaciju Dana pobede nad fašizmom i trajan prekid sa politikom afirmisanja najprimitivnijih i najnečovečnijih pojava koje su delovale na našim prostorima”, poručuje Savez antifašista Vojvodine.

(Autonomija)