Skip to main content

SAV: Napad na Gruhonjića znak fašizma

Info 25. nov 2020.
< 1 min čitanja

Saveza antifašista Vojvodine osudio je ispisivanje pretećih grafita u ulazu zgrade novinara Dinka Gruhonjića, te izrazio sumnju da je reč o organizovanoj akciji a ne incidentu koji je delo pojedinaca.

Ta organizacija upozorila je i da to nije usamljen događaj koji pokazuje „da je fašizam našao sigurnu kuću u Novom Sadu”.

U saopštenju za javnost SAV je podsetio da su se pre dve nedelje, u Novom Sadu pojavili nacistički grafiti kojima je vređan epidemiolog Predrag Kon po nacionalnoj pripadnosti, te da je novosadski gradonačelnik Miloš Vučević to nazvao delom “bolesnog pojedinca”.

Dodaje se da se, međutim, “bolesni pojedinac, ili grupa takvih, ponovo javio i ovaj put sve to, i mnogo gore, priredio novinaru Dinku Gruhonjiću”, čim je, “opovrgao gradonačelnikove ocene o slučajnosti i neorganizovanom karakteru ovakvih događaja u glavnom gradu Vojvodine”.

“Slučajnost po slučajnost, neće biti da je sve to slučajnost! Svaki napad na bilo kog čoveka samo iz razloga što je druge nacionalnosti, drugog političkog usmerenja, vere ili neke druge usmerenosti, jeste znak narastajućeg fašizma u ovoj državi. Savez antifašista Vojvodine je i osnovan da bi se borio protiv takvih pojava, koje za nas nisu ni slučajne ni bezazlene”, ističe se u saopštenju.

Savez antifašista Vojvodine ocenio je da ovi incidenti predstavljaju “znak fašizma”, te pozvao pripadnike organa bezbednosti i da počinioce privedu pred lice pravde.

(Autonomija)