Skip to main content

Tribina: BiH je jezgro velikosrpskog projekta, Dejtonski sporazum nije izgradio mir (VIDEO)

Autonomija 25. nov 2020.
3 min čitanja

Dejtonski sporazum pre 25 godina je zaustavio rat, ali nikako nije izgradio mir, i Bosna i Hercegovina danas funkcioniše na aparatima, odnosno živi tu beskonačnu privremenost, ocenio je novinar i kolumnista Dragan Bursać iz Bosne i Hercegovine na tribini portala Autonomija “Dvadeset i pet godina od Dejtona – kako naći izlaz iz zamrznutih konflikata?“.

Bursać je dodao i da zbog nakaradnog shvatanja Dejtonskog sporazuma ta ”beskonačna privremenost”, danas deluje teže i nazadnije nego 1998. godine.

“U BiH nažalost ne postoje građani, već samo Srbi, Bošnjaci i Hrvati. A nama treba država građana”, istakao je Bursać.

On je izrazio uverenje da će nova američka administracija “na ovaj ili onaj način morati da deluje u ovom regionu, zbog degenerativnog fenomena ‘srpski svet’” , koji predstavlja opasnost za buduće odnose na Balkanu.

“Mi u Bosni imamo sad na sceni apdejtovane verzije četništva i ultranacionalizma među mladim političkim naraštajima, to imamo sad Banja Luci. A garniture političara u Republici Srpskoj direktno su oslonjene na Beograd, ali i na Moskvu i na nove vlasti u Crnoj Gori. I ako se nešto ne promeni geostrateški, bojim se da će ideja o BiH kao jedinstvenoj državi ostati samo ideja i da ćemo i za 20 godina pričati istu ili još retrogradniju priču”, upozorio je Bursać.

Istoričar Milivoj Bešlin smatra da ovaj region i BiH ipak neće biti prioritet nove američke administracije, već da će SAD pitanja vezana za Balkan delegirati Evropskoj uniji, pre svega Berlinu.

On je rekao da je primento da zapadnoevropske države već nastupaju direktnije prema ovom regionu nego do sad, što vidi kao posledicu promene koje su doneli izbori u SAD.

“Sazreva svest u EU da problem u BiH nije privremeni, već temeljni i da Dejtonski sporazum mora da se menja. Jer, svesni su da svaka najava promene granica koju zagovara Milorad Dodik znači nove ratove u Evropi”, ocenio je on.

Bešlin je naveo i da su trenutno na delu „užasni napori Banja Luke da se pokida društveno tkivo BiH, koje je ipak još uvek ostalo živo”, što smatra opasnijim od rastakanja same države.

Prema njegovim rečima, ključni problem po opstanak Bosne i Hercegovine su vladajuće nacionmlaističke matrice.

BiH je jezgro velikosrpskog projekta i dok je takva idologija vladajuća, nije moguća relevantna alternativa. I sve dok su i Hrvataska i Srbija u raljama nacionalizma, neće biti promena odnosima u BiH”, kazao je Bešlin.

On je dodao da je BiH zamrznuta u 1995. godini zato što je ustrojena po etnonacionalističkom principu, što onemogućava razvoj moderne građanske države.

“Dejtonski sporazum je zaustavio rat, ali nije od BiH stvorio funkcionalnu državu. Srbija i Hrvatska su parafirale Djetonski sporazum kao učesnice u tom ratu, a ne kao garanti mira, kako se to sad manipulipše”, istakao je Bešlin.

Novinar Boris Pavelić iz Hrvatske rekao je da nije tačno da Dejtonski sporazum onemogućava evropeizaciju BiH, već da je ključ problema u samoj BiH jer nema politčke volje za takav proces.

“Spominjao se Dejton 2 dosta puta i u povoljnijim međunarodnim okolnostima, pa se nikad ništa nije dogodilo. Na ovim prostorima nije stvorena suvisla politčka ideja koja bi bila alternativa postojećim nacionalističkim matricama. Niti imamo intelektualnog kapaciteta za osmišljavnje altarnativa, niti snage koje bi to ostvarile. U Hrvatskoj apsolutno ne postoj snage spremne da menjaju postojeće idološke matrice”, istakao je on.

Pavelić je kazao da je ulazak Hrvatske u EU od ključne važnosti za budućnost odnosa u BiH, ali da u Hrvatskoj ipak nije bilo političke volje da se odnos eprema BiH radikalno reformuliše, iako je bilo nekih pokušaja.

“Dakle, onako kako je konflikt u BiH ostao zamrznut na 1995. godini, tako je i konflikt u celom region ostao zamrznut i sukobi su mnogo bliži nego što se mnogima čini”, upozorio je.

Govoreći o masovnom iseljavanju mladih iz ovog regiona, Pavelić je kazao da “bol za pravdom postoji još kod onih koji se sećaju”, ali da su mlađi ljudi koji odlaze “osuđeni na pristajanje”.

Tribina koju je vodio novinar Dinko Gruhonjić emitovana je na Fejsbuk kanalu Autonomije, a održavanje je podržala američka fondacija NED.

(Autonomija)