Skip to main content

Sastanak Vučića sa Lajčakom i Escobarom u Beogradu

Info 14. dec 2022.
< 1 min čitanja

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabriel Escobar stigli su u Beograd u jeku krize na sjeveru Kosova.

Lajčak se sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon čega im se pridružio i Escobar.

Predsjednik Srbije sastanak u Beogradu sa Lajčakom i Escobarom ocijenio je kao iskren i korektan.

Dužnosnici Evropske unije i SAD-a u Beograd su došli iz Prištine u trenutku povećanih napetosti na sjeveru Kosova, gdje su Srbi postavili barikade na cestama nakon hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića.

Lajčak i Escobar za uklanjanje barikada

Lajčak i Escobar izjavili su u Prištini, uoči posjete Beogradu, da barikade na sjeveru Kosova trebaju ukloniti oni koji su ih postavili, te da je nužan politički dogovor dviju strana.

“Ja sam diplomata, za mene – najbolji način za uklanjanje barikada jeste da to bude rezultat političkog dogovora, a ne bagerima”, rekao je Lajčak.

“Razgovarali smo o potrebi da svi ostanu mirni, kao i potrebi da se nastavi dijalog kojim posreduje EU. Također, jasno sam iznio naša očekivanja, a to je da počnemo razgovarati o formiranju zajednice srpskih opština. To sam jasno i rekao. Nadam se ćemo prevazići ovu krizu u veoma bliskoj budućnosti”, rekao je Escobar.

(Al Jazeera, Karikatura: STUPS)