Skip to main content

Ankete pokazuju da glasači republikanaca okreću leđa Trumpu

Planeta 14. дец 2022.
< 1 min čitanja

Većina glasača koja naginje Republikanskoj partiji u SAD radije bira guvernera Floride Rona DeSantisa nego bivšeg predsjednika Donalda Trumpa za mogućeg budućeg lidera, kako su pokazala istraživanja javnog mnijenja.

Konzervativni glasači sa razlikom 56 posto naprema 33 posto izabrali su guvernera Rona DeSantisa radije nego bivšeg predsjednika koji je formalno pokrenuo novu predsjedničku kampanju za Bijelu kuću 2024. u novembru.

Istraživanje Univerziteta Suffolk u USA Today takođe je pokazlo da sadašnji predsjednik Joe Biden ima veću podršku birača od Trumpa.

„U gradu je novi republikanski šerif“, rekao je David Paleologos, direktor Centra za politička istraživanja Univerziteta Suffolk.

DeSantis nadmašuje Trumpa ne samo među opštim biračkim tijelom, nego i među republikanskim biračima koji su bili baza bivšeg predsjednika. Republikanci i nezavisni konzervativci sve više žele Trumpizam bez Trumpa“, rekao je Paleologos.

Prema nacionalnom istraživanju, DeSantis takođe vodi u odnosu na Bidena sa 47-43 posto među svim glasačima na hipotetskim izborima. Neodlučnih je bilo sedam posto.

DeSantis (44), ponovno je izabran u novembru, pobijedivši s velikom većinom od milion i po glasova, što je najveća razlika od bilo kojeg guvernera Floride u 40 godina.

U danima nakon toga, Trump se obrušio na svog potencijalnog suparnika i upozorio ga da se ne kandiduje za predsjednika.

Anketa objavljena u utorak, 13. decembra zabilježila je samo 30 posto podrške za Trumpa, u poređenju s 46 posto za Bidena.

Istraživanje je takođe pokazalo da više od 60 posto birača ne bi voljelo da ni Trumpa, ni Biden učestvuju na predsjedničkim izborima 2024. godine.

Anketa u kojoj je učestvovalo 1.000 registrovanih birača obavljena je od 7. do 11. decembra putem mobilnih i fiksnih telefona.

(BBC)