Skip to main content

Šarli Ebdo: Šaljemo podršku Danasu, ne treba popustiti pred nasiljem i terorizmom

Info 11. нов 2022.
2 min čitanja

Redakcija Šarli Ebdo (Charlie Hebdo) šalje podršku novinarima i menadžmentu Danasa zbog pretnji smrću koje ste dobili, ističe u razgovoru za Danas Žerar Bijar, glavni i odgovorni urednik ovog francuskog satiričnog lista.

Redakcija Danasa dobila je nedavno jezive pretnje da ćemo završiti kao Šarli Ebdo, kada je 2015. u i van ove redakcije ubijeno 12 osoba.

Kako naglašava, imamo pravo da se plašimo ovakvih pretnji.

„Ne bi bilo normalno da se ne plašimo. Ali, uvek se mora imati na umu da je beskorisno popusti pred nasiljem, zastrašivanjem, pritiscima, ucenama i terorizmom. Pretnje smrću i terorizam su kao reketiranje. Kada popustite pred reketašima, onda to nikada ne prestaje i cena koju treba da platite bude sve veća“, ukazuje Bijar.

Prema njegovim rečima, nezavisnost novinara i medija sada je u samom srcu demokratskog pitanja.

„Što se više smanjuje nezavisnost medija, to je ugroženija demokratija. Zabrinjavajuće je to što se sve više novina, televizijskih kanala i radio stanica koncentriše u rukama jedne grupe, ili čak jednog čoveka, pa se od tih medija prave politički instrumenti, utiče na rezultate izbora, prenose se lažne vesti, itd. Milijarder Ilon Mask je kupovinom Tvitera, društvene mreže na kojoj javno govore novinari i političari, kupio i kontrolu nad protokom informacija što je važno političko oruđe koje će služiti Donaldu Trampu“, ističe glavni i odgovorni urednik Šarli Ebdoa.

Svakog dana, širom sveta, dodaje naš sagovornik, napadaju se sloboda štampe i sloboda izražavanja.

„Novinarima prete, zatvaraju ih, ubijaju. Ponekad se to dešava i u demokratskim državama. Pojavom društvenih mreža, i masovnim širenjem nehijerarhijskih i nekontrolisanih informacija na Internetu, videli smo sve više lažnih vesti, zavere, propagandu, manipulacije. Svi, na svom blogu, na forumima, na platformama za razmenu i deljenje, veruju da govore istinu. U ovom velikom kotlu u kome se sve meša, posao novinara možda više nije da traži Istinu (pošto svako ima svoju), već jednostavnije i skromnije da spozna stvarnost“, zaključuje Bijar za Danas.

(Danas)