Skip to main content

Kurti: Spremni smo da pružimo ruku ako je Srbija spremna da spusti pesnicu

Jugoslavija 11. nov 2022.
< 1 min čitanja

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je da mir i bezbednost u Evropi ne osporava samo Srbija, već i Rusija.

Kako je rekao, iako nemaju zajedničke granice, one “imaju zajedničke ciljeve, jer na države gledaju kroz etnička sočiva, jer ne veruju u vrednosti demokratije”.

Kako prenosi portal koha.net, Kurti je rekao da je Kosovo spremno da Srbija pruži ruku i stvori dobrosusedske odnose, ali je “izrazio sumnju da to može i Srbija”.

Ocenio je da odnosi sa Srbijom i posle 11 godina nisu ništa bolji nego pre deceniju i da za to postoji razlog.

Srbija nije uspela u svojoj demokratizaciji i traži više sukoba nego saradnje, i dalje veliča ratne zločince umesto da ih osuđuje i kažnjava. Bojim se da Srbija nije ni demokratska ni nezavisna. To je režim koji vodi pravoslavna crkva i kojim dominira Putinova Rusija”, naveo je Kurti.

Prema njegovim rečima, “Kosovo traži dobrosusedske odnose sa Srbijom i spremno je da pruži ruku zemlji koja je izvršila genocid nad Kosovom, ako su spremni da spuste pesnicu”.

“Ono što mi ne nudimo su ustupci da našu zemlju podelimo po etničkoj liniji, ali ako Srbija nije spremna da nas prizna, pet evropskih zemalja ne moraju da čekaju, one mogu pomoći Srbiji da nas brže prizna”, rekao je Kurti.

(Beta, Foto: N1)