Skip to main content

Sarajevo odbacuje „non pejper“: Pandorina kutija koja nas vodi u novi rat

Jugoslavija 15. apr 2021.
4 min čitanja

Ministarka spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković (SDA), kao i hrvatski i bošnjački član Predsedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, oštro su odbacili ideju o raspadu BiH iznetu u „non pejperu“ koji je navodno slovenački premijer Janez Janša poslao u Brisel. Zvaničnici u Sarajevu upozorili su da bi takav scenario otvorio Pandorinu kutiju i uveo region u novi ratni sukob.

Ministarka Turković je izjavila da je teritorijalni integritet neupitan i da bi pokretanje raspada BiH otvorilo Pandorinu kutiju, što bi destabilizovalo celi Zapadni Balkan.

„Teritorijalni integritet BiH je neupitan. Uverena sam da niko ozbiljan unutar Evropske unije ne može usvojiti ideju da ima pravo ugrožavati nečiji integritet, pa čak i ako unutar BiH imamo retrogradne snage koje to pokušavaju nametnuti kao legitimnu priču“, navela Turković .

Ona je to izjavila nakon što je slovenački portal „Necenzurisano“ objavio „non pejper“, koji govori o idejama za komadanje BiH, pristupanju Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova s Albanijom.

Turkovićeva je dodala je da „sve ima očiti cilj da se otvori Pandorina kutija i destabilizuje stanje na Zapadnom Balkanu“.

„Neko valjda misli da bi u takvim okolnostima mogao ostvariti ratne ciljeve. Mi se već duže vreme kao BiH borimo u međunarodnim krugovima s malignom propagandom i svojevrsnim hibridnim ratom protiv evroatlantskih interesa BiH i građana. Sve ovo posmatram u tom kontekstu“, navela je ministarka spoljnih poslova BiH.

Komšić: Opasne ideje ekstremista iz pojedinih evropskih država

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da ideje koje su navedene u „non pejperu“ nisu nove, već su postoje i pre početka rata u BiH, ističući da bi one značile nestanak Bosne i Hercegovne.

„Po tom papiru, koliko ja vidim, Bosna i Hercegovina ne bi ostala. Oni tu nude sasvim neku drugu varijantu koja je nama bila ponuđena čak i pre nego što je rat počeo. I u ratu je nuđena. Dakle, male državice bošnjačke, ili kako oni to kažu muslimanske“, naveo je Komšić.

On je ocenio da u javnosti objavljeni „non pejper“ ukazuje da su danas u vlasti u pojedinim evropskim zemljama snage koje zagovaraju ideje „motivisane antiislamizmom i antisemitizmom“.

Dodao je da je to „ono pravo zlo o kome treba da se priča“.

Komšić je još kazao da to nisu nove stvari, ali da ranije „nisu imale ovu formu i političko zaleđe“.

„Sada kada je to buknulo u punom svetlu, kad je obasjano svetlima medija, svetlima reflektora, vidim da se mnogi pitaju šta je ovo. Znate na šta to liči. Ne treba vam slon upasti u oko pa da vidite da slon ide na vas“, rekao je Komšić novinarima u Sarajevu.

Istakao je da ovo nisu stvari od juče, već da je „sve to pripremano i da bog dragi zna šta će sve izaći u narednim danima vezano za ovu priču“.

„Naravno da je opasno, taj ekstremni fašizam, nacionalizam i šovinizam, koji je preuzeo vlast u pojednim evropskim zemljama i dobio institucije na raspolaganje, poput diplomatskog aparata, obaveštajnih službi, cele državne infrastrukture je opasniji nego što je bio pre nego što se dokopao svih tih instrumenata vlasti“, ocenio je hrvatski član Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, više se ne može govoriti o nekoj umerenoj hrišćanskoj desnici koju je Evropa poznavala nakon Drugog svetskog rata.

Džaferović: Ideje koje vode celi region u rat

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da ideje iznete u „non pejperu“ vode Bosnu i Hercegovinu i celi region u rat.

„Ovo vodi BiH i celi region u rat, to je potpuno jasno. Mi nećemo dozvoliti, ni po koju cenu, da se atakuje na teritorijalni integritet BiH, na njenu nezavisnost i suverentitet“, kazao je Džaferović.

On je naveo da BiH traži od EU i NATO da joj pomognu.

„Nikada se više ništa u BiH neće moći odlučiti bez nas koji smo pupčanom vrpcom vezani za našu domovinu BiH, koju volimo i cenimo. Pozivam sve retrogradne snage, i u BIH i u okruženju, u Evropi i svetu da nauče nešto iz istorije“, kazao je Džaferović.

Prema njegovim rečima, „carevine su dolazile, propadale i odlazile, a BiH je ostajala i opstajala“.

„BiH je sačuvala svoju celovitost i nezavisnost u vremenu kada su velike sile atakovale na BiH, u najtežem periodu svoje istorije zahvaljujući Armiji BiH, čiju godišnjicu danas obeležavamo“, rekao je bošnjački član Predsedništva.

Navodeći da je u BiH „izvršen jedini genocid u Evropi od Drugog svetskog rata i masovni zločini“, on je upozorio da bi sada „neki kartografi da odvajaju delove BiH u kojima je izvršen genocid i masovni zločini“.

„Oni bi da nagrađuju one koji su to uradili. To je anticivilizacijski i varvarski. To ne može proći, toga moraju biti svesni svi“, poručio je Džaferović.

Još je kazao da će se „boriti protiv tih nasrtaja“, dodavši da osim snaga unutar BiH računa i na dobronamerni i civilizovani svet.

Džaferović je naveo da ne zna odakle je stigao ovaj neslužbeni dokument, koji predviđa raspad BiH, ali da je to što se pojavio u medijima „dovoljan signal za uzbunu“.

„Mi ćemo učiniti sve da tu stvar raskrinkamo. Oni koji stoje iza ovoga, ko god to bio, oni su neprijatelji BiH“, rekao je.

Džaferović smatra da ovo ne radi Evropa, već radikalni i retrogradni krugovi u Evropi.

„Znamo odranije da radikali imaju agende, žele napraviti haos i ne žele dobro drugima. Ne znam kakav drugi razlog može biti da se neko ponaša na ovakav anticivilizacijski način“, ocenio je on.

Džaferović je još naglasio da celi svet ne bi imao budućnosti kada bi usvojio pravila ponašanja koje zastupaju te retrogradne snage.

„Toga moraju biti svesne i države u kojima deluju takve osobe, grupe i pokreti. Evropa se bori protiv toga“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, ideje koje su navedene u „non pejperu“ nije put kojim trebaju ići ni Evropa ni svet.

„Put, kada je reč o BiH, je osiguranje prava za sve ljude koji žive u BiH i njeno članstvo u EU i NATO. To je najbolje za sve, i u BiH i u regionu. Pozivao sam NATO da nam pomogne na tom putu“, istakao je bošnjački član Predsedništva BiH.

(Beta)