Skip to main content

Šandor Egereši preuzeo dužnost od Bojana Kostreša

Autonomija 17. јул 2008.
2 min čitanja

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je danas da će učiniti sve „da evropska Vojvodina bude ojačana u Ustavu Srbije i da njena međunarodna sradnja bude na još većem nivou“.
„U interesu građana Vojvodine je da takozvana evropska Vojvodina u narednom periodu nastavi da se gradi i ojača u Ustavu Srbije, a istovremeno moramo voditi računa da naša međunarodna i međuregionalna saradnja bude na još većem nivou“, rekao je Egereši.
Novi predsednik Skupštine Vojvodine je prilikom primanja dužnosti da će mu jedan od osnovnih ciljeva u radu biti i otvaranje kancelarije Vojvodine u Briselu.
„Brisel je za nas posebno značajan jer u njemu postoje predstavništva preko 250 evropskih regija. Vojvodina mora biti deo te Evrope, kako bi zajedno sa Srbijom jednog dana postala članica Evropske unije“, izjavio je Egereši.
On je rekao da mu je namera i da utiče da Vojvodina dobije evropski Statut, u kojem se moraju ugraditi sve specifičnosti Vojvodine, interesi nacionalnih zajednica koje žive u pokrajini, i ekonomski interesi Vojvodine.
„Iskreno volim Vojvodinu celim srcem, ne zbog funkcije koju obavljam, nego zato što sam u Vojvodini rođen i u njoj sam odrastao“, rekao je Egereši i dodao da mu je velika čast što je u proteklom mandatu kao potpredsednik Skupštine sarađivao sa Bojanom Kostrešom.
On je istakao da želi da što pre uspostavi dobre odnose sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović i predsednikom Srbije Borisom Tadićem, kao i sa Vladom Srbije i Izvršnim većem Vojvodine.
Kostreš je rekao da Vojvodina nije mogla da dobije boljeg predsednika Skupštine od Egerešija koji je u protekla dva mandata obaljao potpredsedničku funkciju, a peti put uzastopno je biran za poslanika.
„Egereši je čovek sa ogromnim iskustvom i znanjem u radu i mislim da će biti najbolji predsednik Skupštine Vojvodine do sada“, rekao je Kostreš i dodao da potpuno stoji iza svega za šta je novi predsednik rekao da će se zalagati.

(Beta)