Skip to main content

SAD razmatraju navode da srpske kompanije krše sankcije Rusiji

Autonomija 10. нов 2023.
2 min čitanja

SAD ponovo pozivaju Srbiju da se pridruži međunarodnim sankcijama kako bi Rusija odgovarala za zločine i kršenja koje je počinila u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države razmatraju izveštaje o srpskim kompanijama koje, nasuprot sankcijama, Rusiji izvoze robu koja se može koristiti u vojnoj industriji, naveo je američki Stejt departmenta na upit Glasa Amerike.

Evropska unija (EU) takođe prati dešavanja i poručuje da „Srbija treba da nastavi sa jačanjem napora protiv zaobilaženja sankcija“, rekao je portparol EU Peter Stano za Glas Amerike.

Istraživanje Radija Slobodna Evropa ustanovilo je da su od početka invazije na Ukrajinu srpske firme u Rusiju izvezle sankcionisanu robu vrednu najmanje 71,1 miliona dolara.

Srbija se od početka rata u Ukrajini nije usaglasila ni sa jednom odlukom o sankcijama Rusiji.

Stejt department je naveo da ponovo poziva „Srbiju da se pridruži međunarodnim sankcijama kako bi Rusija odgovarala za zločine i kršenja koje je počinila u Ukrajini“, dodajući da će SAD nastaviti „koordinisane poteze protiv onih koji pomažu Kremlju – zaobilazeći sankcije i mere kontrole izvoza“.

„SAD, njihovi saveznici i partneri, ujedinjeni su u podršci Ukrajini koja se suočava s neopravdanim ruskim ratom – uključujući i jače napore usmerene protiv izbegavanja sankcija“, navedeno je u odgovoru Stejt departmenta na upit Glasa Amerike.

Stejt department, kako navodi Glas Amerike, nije naveo kako se takvoj praksi može stati na put i da li će protiv srpskih kompanija ili Srbije biti primenjene neke konkretne mere ako se nastavi izvoz spornih dobara i roba u Rusiju.

Stano je ukazao da je u poslednjem izveštaju Evropske komisije navedeno da bi „Srbija hitno trebalo da poboljša usklađenost sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući i primenu restriktivnih mera“.

On je rekao da su posle posete Beogradu u maju specijalnog izaslanika EU za primenu sankcija Dejvida O’ Salivena, srpski carinski organi „preduzeli konkretne korake u vezi sa pitanjima koja je izaslanik pokrenuo“.

„To obuhvata i konkretne akcije za jačanje izvozne kontrole. U toku je bliska saradnja i razmena informacija između vlasti EU i Srbije na tehničkom nivou“, rekao je Stano.

O’Saliven je, kako navodi Glas Amerike, krajem oktobra Srbiju i Tursku označio kao države koje su najviše razočarale zbog neuvođenja sankcija Rusiji.

(RSE, Karikatura: STUPS)