Skip to main content

Sabor izmenio Krivični zakon uprkos kritikama novinarskog udruženja

Jugoslavija 14. мар 2024.
2 min čitanja

"Udar na novinarsku profesiju i javni interes, kao i otvoreni napad na uzbunjivače"

Sabor Hrvatske danas je glasovima vladajuće koalicije koju prevodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) u Krivični zakon uveo dva nova krivična dela, femicid i curenje informacija iz sudskih istraga.

Sa 77 glasova za, 60 protiv i jednim suzdržanim, Sabor je zadnjeg dana svog mandata prihvatio vladin predlog izmena Krivičnog zakona kojima će se ubuduće kažnjavati objava poverljivih informacijama iz istraga, uprkos oštrom protivljenju novinarskog udruženja, opozicije i predsednika države Zorana Milanovića.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) juče je pozvalo poslanike da odbace vladin predlog, upozorivši da je reč o „zakonu opasnih namera koji je udar na demokratske temelje, novinarsku profesiju, javni interes i uzbunjivače“.

Predsednik HND Hrvoje Zovko rekao je da premijer i predsednik HDZ Andrej Plenković donosi izmene zakona pred samo raspuštanje Sabora i „kukavički podvaljuje poslanicima zakon opasnih namera, skrivajući se iza odredbi o femicidu“.

Intencija ovog zakona jeste da se sakriju različite otimačine javnog novca, različita nasilja i hajdučija koja vlada hrvatskim društvom“, ocenio je Zovko.

Spornim izmenama, zbog kojih su novinari krajem januara protestovali ispred sedišta Vlade i Sabora u Zagrebu, uvodi se novo krivično delo neovlašćenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje.

Zbog toga je upućeno i otvoreno pismo javnosti koje su potpisali urednici 18 redakcija, među kojima, i glavni urednici Jutarnjeg lista, Večernjeg lista, 24sata, Slobodne Dalmacije i N1 televizije.

U pismu je istaknuto da javnost mora da zna da je uvođenje takvog zakonskog rešenja udar na novinarsku profesiju i javni interes, kao i otvoreni napad na uzbunjivače.

Da je takav zakon trenutno na snazi, upozorili su, javnost bi bila uskraćena za niz afera koje su otkrili novinari, a za koje javnost mora da zna.

Iako je predlagač, kako su naveli, kao garanciju novinarima i novinarkama da neće biti izloženi represiji, u zakonski predlog naknadno ubacio javni interes kao razlog za isključenje protivpravnosti i isključio novinare kao moguće počinitelje, HND je upozorio na zabrinjavajuću činjenicu da će se novinarima moći oduzimati mobilni telefoni, laptopi i arhiva koja se u njima nalazi, kao što će se moći presretati i njihovi e-mailovi ili pretraživati stanovi.

Vladinom predlogu se oštro usprotivio i predsednik Zoran Milanović koji je ocenio da se time uvodi državna represija nad svima koji javno otkriju nezakonito delovanje pojedinaca iz vlasti premijera Andreja Plenkovića. On je najavio da će pomilovati sve hrvatske građane koji bi se eventualno našli na udaru tog zakona, u javnosti nazvanog Lex AP (Andrej Plenković) zbog otkrivanja favorizovanja, kriminala i korupcije u vlasti.

Protiv predloženih izmena ranije su se izjasnile gotovo sve opozicione političke stranke, koje su uglavnom isticale da vladajući koriste žene kao živi zid iza kojeg podvaljuju ograničavanje novinarskih sloboda zbog istovremenog glasanja o uvođenju krivičnog dela teškog ubistva žene, odnosno femicida, i neovlašćenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković više puta je odbacio sve kritike ocenivši ih kao manipulativne.

(Beta/foto: printscreen/Youtube/Hrvatski sabor)