Skip to main content

Šabić: Uvesti moratorijum na masovni biometrijski video nadzor

Građani 25. јан 2023.
< 1 min čitanja

"Predmet obrade mogu biti ne samo kriminalci već i politički konkurenti vlasti, oponenti iz civilnog sektora, kritički raspoloženi novinari"

Advokat Rodoljub Šabić, predsednik Civilnog odbora za zaštitu ljudskih prava ocenio je da je odluka Vlade Srbije da iz Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima ukloni protivustavno rešenje koje bi policiji omogućavalo da bez naloga suda ulazi u stanove građana – dobrodošla, ali i da je nedovoljna.

„U Nacrtu i dalje ostaju brojna loša rešenja među kojima se po značaju posebno izdvajaju ona koja se tiču biometrijskog video nadzora. Ukoliko usvoji odredbe u ponuđenom obliku Srbija će postati jedna od malobrojnih zemalja u kojoj policija sprovodi stalni, praktično nekontrolisan, masovni neselektivni nadzor građana u javnom prostoru“, naveo je Šabić.

On je dodao da je visoki komesar za ljudska prava Ujedinjenih nacija preporučio uvođenje moratorijuma na korišćenje tehnologije za biometrijski nadzor, a da su evropski poverenik za zaštitu podataka i Evropski odbor za zaštitu podataka pozvali na opštu zabranu korišćenja tehnologija za automatsku obradu biometrijskih podataka u javnim prostorima.

Biometrijski video nadzor dramatično povećava sposobnost državnih organa da sistematski identifikuju i prate pojedince u javnim prostorima, a predmet obrade mogu biti ne samo kriminalci već i politički konkurenti vlasti, oponenti iz civilnog sektora, kritički raspoloženi novinari, upozorio je Šabić.

On je zaključio da bi sa stanovišta i međunarodnog ugleda zemlje i ljudskih prava bilo odgovorno odazvati se na apel međunarodnih institucija za uvođenje moratorijuma na primenu masovnog biometrijskog nadzora u javnom prostoru a za ostale, opravdane slučajeve kao uslov za primenu biometrijske tehnologije predvideti odluku suda.

(Beta, foto: Medija centar Beograd)