Skip to main content

Advokat: Istraga o delovanju Vagnera u Srbiji sprečena po nečijem nalogu

Info 25. jan 2023.
2 min čitanja

"Više javno tužilaštvo u Beogradu je imalo dužnost da proveri navode iz prijave"

Advokat Čedomir Stojković ocenio je danas da je Više javno tužilaštvo u Beogradu „po nečijem nalogu“ odbacilo krivične prijave koje je zbog navodnog delovanja ruske privatne vojne kompanije Vagner u Srbiji, podneo protiv ambasadora Rusije Aleksandra Bocan Harčenka i direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandra Vulina.

Stojković je u pisanoj izjavi naveo da se „nikada u istoriji bilo kog tužilaštva u Srbiji nije dogodilo da krivična prijava bude odbačena za samo četiri radna dana i to bez sprovođenja bilo kakve istrage“.

„Po prijemu krivične prijave Više javno tužilaštvo u Beogradu je imalo dužnost da proveri navode iz prijave i da se u tom smislu naredbom i zahtevom obrati BIA i Ministarstvu unutrašnjih poslova za prikupljanje obaveštenja i proveru navoda krivične prijave, da sprovede istragu, pa tek po dobijanju takvih podataka da dalje odlučuje o radnjama u predmetu“, naveo je advokat.

Ocenio je da je odbacivanjem krivične prijave Tužilaštvo „nedvosmisleno pokazalo da je istraga o regrutovanju i Vagneru sprečena“.

„Jasno je i nesumnjivo da se građani Srbije obučavaju u oružanim formacijama za rat u Ukrajini i da su tamo, time se hvale na društvenim mrežama, a ruski mediji o tome izveštavaju. Dakle, jasno je da su građani Srbije regrutovani. Jasno je i nesumnjivo da je istraga morala biti sprovedena. Umesto toga, sada je jasno da je sprečena. Ko ju je sprečio i na koji način je uticao na tužilaštvo?„, pitao je Stojković.

Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivične prijave protiv ruskog ambasadora Aleksandra Bocan Harčenka, direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina i domaće organizacije „Narodne patrole“ zbog navodnog delovanja ruske privatne vojne kompanije Vagner u Srbiji i učešća u „mobilizaciji građana Srbije za rat u Ukrajini“.

Prijave su podneli advokat Čedomir Stojković i više udruženja ruske i ukrajinske dijaspore u Beogradu pošto su na portalu RT Balkan na srpskom jeziku objavljeni detalji oglasa kompanije Vagner za regrutaciju plaćenika koji bi se borili na ruskoj strani u Ukrajini.

U saopštenju objavljenom na sajtu, Tužilaštvo je odbacilo prijave „jer ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno prijavljeno krivično delo, niti bilo koje drugo delo za koje se goni po službenoj dužnosti“.

(Beta, foto: Medija centar Beograd)