Skip to main content

Šabić: SNS na kampanju potrošio dvostruko više nego svi ostali učesnici

Info 13. jan 2024.
2 min čitanja

"Očigledno je da se ide na brzo formiranje Vlade"

Advokat Rodoljub Šabić ocenio je za N1 da jučerašnje donošenje finalnog izveštaja RIK-a o rezultatima izbora za poslanike preuranjeno i pita se čemu toliko žurenje, osim želje da se što pre formira Vlada.

Advokat Rodoljub Šabić podsetio je na izjavu predsednik Srbije Aleksandara Vučića kada je odbacio zahtev dela opozicije za međunarodnu istragu o navodnim izbornim nepravilnostima, navodeći da su izbori u Srbiji „stvar državnih institucija“.

„Strani posmatrači iz njihovih sestrinskih partija potpisali su zapisnike. Setili su se da imaju problem kad su videli da su izgubili u Beogradu i to ubedljivo. Mi smo u julu-avgustu gubili sa čak osam odsto u Beogradu ali smo uspeli da pobedimo. To su dramatične promene, a te Gonzalese i ostala čuda mačku o rep“, rekao je u decembru Vučić.

Ubrzo nakon toga, prema rečima Šabića, RIK završava posao i prelazi se na konstituisanje Skupštine i sastavljanje Vlade.

„Po logici funkcionisanja našeg autoritarnog režima moglo se očekivati da će biti baš tako“, ocenjuje Šabić.

Šabić ističe da je jučerašnje donošenje finalnog izveštaja RIK-a o rezultatima izbora za poslanike preuranjeno i pita se čemu toliko žurenje.

„Sa stanovišta formalnog prava to je preuranjeno, nisu još ni sva pravna sredstva koja stoje na raspolaganju nekim učesnicima na izborima iskorišćena i čemu žurenje toliko osim da bi se ispunila predsednikova želja“, naglašava Šabić.

Kako ocenjuje, očigledno je da se ide na brzo formiranje Vlade, jer za razliku od prošlih izbora, usvajanje konačnog izveštaja je potrajalo nekoliko meseci jer je bilo u interesu da se prolongira donošenje.

„Predsednik nije spominjao beogradske izbore. Nema takvih eksplicitnih izjava, čak štaviše, on dopušta da su mogući i novi izbori što otvara bezbroj mogućih pitanja. I ako bude novih, vlast neće priznati da je to bila posledica očigledne krađe, jer je u Beogradu bila najočiglednija, što ne znači da je nije bilo širom republike, nego će reći „nema konstalacije, nijedna grupacija nema dovoljnu većinu, logična konsekvenca su novi izbori““, naglašava Šabić.

Advokat podseća i na SNS kol centra koji su otkrile novinarke CINS-a, na dovoženje birača iz Republike Srpske na glasanje u Beogradsku arenu, kao i na birače koji su javno govorili da su za glasanje dobili novac. Takođe, ističe i da je ogromna prednost na izborima bila na strani vlast – što zbog medijskog uticaja, zloupotrebe medija koji raspolažu nacionalnom frekvencijom, pa sve do zloupotrebe državnih resursa i novca sa kojim su raspolagali.

„SNS je potrošio na kampanju dvostruko više nego svi ostali učesnici uključujući i saveznike. Ta prednost je bila ogromna. Dobili smo nov fenomen – izborni inžinjering i to je potpuno kompromitovalo stvar“, zaključuje advokat.

(N1)