Skip to main content

Todorović (Helsinški odbor RS): Politika Beograda i Banjaluke prema BiH vodi u novi egzodus Srba

Jugoslavija 13. jan 2024.
2 min čitanja

"Nastavi li se takva politika, moguće je da u nekom periodu koji je pred nama nažalost više ne bude Srba sa lijeve obale Drine“

Izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) Branko Todorović izjavio je da trenutna politika koju RS i Srbija vode ka BiH ide ka tome da Srbi iz BiH mogu da dožive sudbinu Srba iz Hrvatske, odnosno „egzodus“.

„Srbi u RS, Srbi u BiH nikada ne smiju zaboraviti kako su prošli Srbi u Hrvatskoj, jer upravo zbog moćnog uticaja Miloševića i njegovom dogovoru sa Tuđmanom, desio se egzodus Srba iz Hrvatske. Takva jedna neodgovorna, avanturistička politika, koja nema veze sa zdravim razumom, mogla bi rezultirati time da u nekom periodu koji je pred nama nažalost više ne bude Srba sa lijeve obale Drine“, rekao je Todorović za Televiziju N1 iz Beograda.

Prema njegovim rečima, te „varijante“ koje se razmatraju o tome da RS eventualno postane deo „nečega drugog“ ili da ima neku samostalnost, pre svega su uperene protiv Srba u Bosni i Hercegovini.

„I one mogu imati katastrofalno ishodište. Mislim da bi bilo mnogo bolje da se politika RS definiše i vodi u RS, u Banjaluci, i da bude posvećena izgradnji dobrih odnosa u BiH i – prije svega – pomirenju sa Bošnjacima. To je nešto na čemu nije rađeno. A zaista je poražavajuće da se, umjesto toga, politika sada pokušava održati na mržnji, nepovjerenju, strahovima i na ignorisanju onoga što se dešavalo u periodu od 1992. do 1996. godine. Takva politika će dati vrlo, vrlo loše rezultate upravo po nas u RS“, ocenio je Branko Todorović.

Govoreći o obeležavanju Dana RS 9. januara, on je rekao da je i u tom slučaju u pitanju falsifikat, jer RS nije stvorena 9. januara 1992, već u novembru 1995. godine, kada je potpisan Dejtonski mirovni sprazum u SAD, kojim je zaustavljen rat u BiH i uspostavljeno današnje ustrojstvo države.

„I to pokazuje jedan naš ignorantski odnos prema nedavnoj prošlosti. To se falsifikuje i prikazuje drugačije, obmanjujemo sami sebe, dok se i vlast i opozicija u RS međusobno utrkuju u dodvoravanju zvaničnom Beogradu“, naveo je Todorović.

(Autonomija, printscreen BN TV)