Skip to main content

Šabić: Problematične prijave zbog protesta verovatno „padaju“ na sudu

Info 09. dec 2021.
< 1 min čitanja

Advokat Rodoljub Šabić izjavio je da su „velike šanse“ da građani u objektivnom prekršajnom postupku budu oslobođeni prekršajne odgovornosti po prijavama za blokadu saobraćajnica tokom ekoloških protesta.

On je ocenio da policija podnošenjem prekršajnih prijava kažnjava ljude koji su učestvovali u legalnim protestima.

„Za početak da kažem da je ta aktivnost policije, emitovanje te velike količine prekršajnih naloga, problematična i sa stanovišta legaliteta i posebno sa stanovišta legitimiteta“, rekao je Šabić za N1.

Građani Srbije izašli su na ulice dve prethodne subote zaredom i blokirali saobraćajnice tokom ekoloških protesta. Vlasti su prihvatile dva zahteva sa protesta – povlačenje Zakona o eksproprijaciji i izmene Zakona o referendumu, za koje demonstranti smatraju da se donose zbog rudarske kompanije Rio Tinto.

Šabić objašnjava da građani koji dobijaju prekršajne naloge mogu da u roku od sedam dana plate polovinu kazne, a u suprotnom treba da plate ceo iznos.

Ako su nezadovoljni mogu tražiti sudsko preispitivanje platnog naloga, govori on.

Visina kazne zavisi od konkretnog prekršaja, a pod pretpostavkom da građani izgube sudski postupak platili bi i sudske troškove, upozorava advokat.

Ponavlja da bi policija trebalo da prestane sa izadavanjem ovakvih prekršajnih naloga, i smatra da su predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije „potvrdili da su građani bili u pravu“ time što su prihvatili zahteve demonstranata.

„Ja lično mislim da policija treba odmah da prestane s tim, a sa stanovišta sudskog postupka ne vidim kako bi policija dokazala osnovanost“, kazao je Šabić.

Upitan da prokomentariše tvrdnje da bi građani mogli da zatrpaju prekršajne sudove kada bi masovno odlučili da idu na sud zbog prijava, Šabić kaže da je to spekulacija jer se ne zna koliko je policija emitovala prekršajnih naloga.

Za integritet pravosuđa u Srbiji bi bilo najbolje da sudovi oslobode građane odgovornosti, ako dođe do suđenja, ističe on.

(N1, Foto: MC)