Skip to main content

Šabić: Premijerka i ministri izvrću Ustav ruglu

Građani 03. nov 2021.
2 min čitanja

Nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, advokat Rodoljub Šabić ocenio je da premijerka i članovi Vlade Srbije načinom na koji komuniciraju s medijima i javnošću “bukvalno izvrću ruglu” Ustavom zajamčene pravo na obaveštenost i slobodu medija i pravo na zaštitu podataka o ličnosti.

Šabić je kazao da premijerka i ministri u svojim javnim razračunavanjima s medijima koji im se ne dopadaju ili s političkim neistomišljenicima, nedopustivo često dozvoljavaju sebi postupke koji su u uredjenim zemljama nezamislivi.

Upozorio je da su samo tokom jučerašnjeg dana premijerka Ana Brnabić i ministar Siniša Mali pružili „flagrantne primere“ takvog ponašanja.

„Sloboda medija je zajamčena Ustavom (čl. 50). Svako slobodno u skladu sa zakonom može da osniva medije. Ako postoji neki problem u vezi s eventualnim nezakonitim delovanjem medija na to mogu da reaguju nadležni organi. Ali, skandalozno je da premijer uopšte, a pogotovo da kontinuirano bilo kom mediju insinuira da radi nešto loše i nezakonito imputirajući mu da je ‘tajkunski’ ili ‘plaćenički’“, naveo je Šabić.

Istakao je da Ustav (čl. 51) jemči i pravo na obaveštenost, pravo građana da budu potpuno i blagovremeno obavešteni o stvarima od javnog značaja i obavezu medija da o tome vode računa.

„Pemijerkino odbijanje da na direktno pitanje u vezi s aferama koje su prisutne u javnosti odgovori i to što umesto odgovora nudi samo optužbe na račun medija insinuirajući da medij izmišlja afere, je apsolutno nemoguće dovesti u sklad s Ustavom garantovanim pravom. To se može kvalifikovati samo kao bahat i neodgovoran postupak, pogotovo kad se zna da je afera ‘Pandorini papiri’, na koji su se pitanja odnosila, u drugim zemljama bila povod za preduzimanje mera nadležnih organa prema u aferi imenovanim funkcionerima, čak i u rangu šefa države“, naglasio je advokat.

Po njegovim rečima, i ministar Mali je u svom razračunavanju s Dušanom Nikezićem, funkcionerom opozicije koji je kritikovao neke poteze Vlade demonstrirao da ga Ustav i zakoni ne obavezuju i ne zanimaju.

(Beta, foto: N1)