Skip to main content

Sa protesta “Zrenjanin je žedan” najavljene tužbe građana za obeštećenje

Aktuelno 14. avg 2021.
4 min čitanja

Nekoliko stotina automobila, desetine biciklista i brojni građani protestovali su večeras u Zrenjanina tražeći pitku vodu.

“Zrenjanin je i dalje žedan. Tražimo da voda bude dostupna svima, posebno osobama koje nisu sposobne da same odu po nju ili nemaju novca da je kupe”, rekao je večeras na trećoj protestnoj vožnji jedan od organizatora iz udruženja Zrenajninska akcija ZRAK, Bojan Antić.

Reagujući na jučerašnju izjavu gradonačelnika Zrenjanina Sima Salapure, Antić je kazao da to što grad nije dao novac iz budžeta za fabriku vode građanima ništa ne znači: “To je naš novac, nije dat iz levog nego iz desnog džepa. Mi za naš novac hoćemo efikasnu administraciju koja je sposobna da se nosi sa problemom kao što je pijaća voda. Nećemo da čekamo drugih 17 godina, nove komisije i nove izgovore.”

Večeras su sa protesta upućena pitanja zrenjaninskim čelnicima: ”Šta je sa premijerkinom inicijativom najavljenom u maju ove godine?” i “Zašto nisu objavljeni izveštaji komisija JKP “Vodovod i kanalizacija” i ekspertske gradske komisije?”.

Republičkoj javnoj tužiteljki upućena su pitanja u vezi sa postupcima za koje se još uvek ne zna u kojoj su fazi, a odnose se na krivični postupak koji je iniciran prijavama podnetim u okviru incijative “Zajedno do vode” 2019. i 2020. godine u vezi sa malverzacijama sa fabrikom vode u Zrenjaninu.

Takođe je upućeno i pitanje u kojoj je fazi istražni postupak protiv tri lica uhapšena u februaru 2020. (Nenad Obradović, direktor kompanije Synertech, koji je zastupao i Gruppo Zilio i Gruppo Zilio SPA, Ivan Dević, bivši pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina zadužen za investicije i bivše odgovorno lice JKP “Vodovod i kanalizacija” i Goran Tajdić zamenik odgovornog lica i bivše odgovorno lice u zrenjaninskom JKP “Vodovod i kanalizacija”).

Priprema pojednačnih zahteva za naknadu štete

Prošle subote najavljeno je formiranje grupe advokata koji bi pro bono radili na pojedinačnim tužbama građana za obeštećenje. S tim u vezi večeras je izneto obaveštenje da grad Zrenjanin mora da nadoknadi štetu jer je bio dužan po zakonu da isporučuje vodu za piće, a ne tehničku vodu.

Zrenjanincima je predočeno da moraju da sačuvaju račune ili podnesu ugovore sa distributerima vode za poslednje tri godine.

“Tim dokumentima će se na sudu dokazati da je građanima povređeno pravo na zdravu pijaću vodu zbog neažurnosti i nestručnosti gradske vlasti u Zrenjaninu”, istakao je Antić.

Večeras je na čelu klone bio atletičar Željko Đukić: “Ovo je drugi put da sam trčao u koloni koja protestuje i pokušava da se izbori da građani Zrenjanina dobiju zdravu pijaću vodu. Vodio sam kolonu i istrčao rutu od šest kilometara koliko je planirano za danas. Bilo mi je zadovoljstvo.”

Poruka na regati

Aktivisti su danas pred početak desete regate Kajak kluba “Begej 2021” razvili na pešačkom mostu u centru grada transparent sa natpisom “Zrenjanin je žedan”.

Cilj performansa bio je da se i na ovaj način pošalje poruka i pozove na akciju kako bi se što pre rešilo pitanje pijaće vode.

Cilj protesta je da se izvršio pritisak na nadležne u gradu da konačno nađu rešenje za pijaću vodu, rekao je nakon vožnje Vladimir Dragić.

“Kad Zrenjaninac pošizi, znaš da je kraj. Niko od nas ne zna kako će se završiti priča sa zrenjaninskom vodom. Tražimo da nam obezbede osnovne uslove za život, takođe nam je bitno i da znamo kako će to da urade. Bitno nam je šta su uradili do sada, šta su uradili sa našim parama, zašto nam se gradonačelnik ne obraća”, poručio je on.

Dragić je kazao i da u Zrenjaninu žive građani drugog reda i da ovo nije političko, nego građansko pitanje: “Kad govorimo o gradu Zrenjaninu, mislimo i na njegva 22 naseljena mesta. Mi ne tražimo da se problem reši samo u gradu. Ti ljudi imaju iste probleme kao i mi.”

On je podsetio na prisustvo metana u vodi u okolnim selima, dodajući:: “ Ko god kaže da to nije rešiv problem, laže.”

Nastavak prozivki i razmimoilaženje u stavovima

Pokret ujedinjenih fantma (PUF) objavio je danas na svojoj Fejsbuk stranici, a na svom portlu objavila Nova S da više neće podržavati protestne vožnje. Oni tvrde da su protesti organizovani pod uticajem vlasti. Iako su s početka podržavali protest kao izraz građanskog nezadovoljstva, sada kažu da žale “zbog toga što dobra ideja građanskih protesta po ko zna koji put strada zbog korupmiranih pojedinaca i ubačenih pomagača vlasti, koji se ovog puta skrivaju iza imena ‘Zrenjaninska akcija’.”

Kako su naveli, svoje akcije PUF će nastaviti “samostalno ili s ljudima i organizacijama koje ne pomažu opstanku najgore vlasti u istoriji naše države.”

Vladimir Dragić iz organizacije ZRAK ocenio je da kreću napadi na organizatore i njihove porodice.

“Mi se predstavljamo kao produžena ruka vlasti, ali i strani plaćenici i domaći izdajnici. Mogu da pričaju šta hoće, ja nazad ne idem. Zbog svog deteta, zbog sve naše dece, kako oni kažu. To je ono što nas gura napred. Ne dozvolite da nam podmeću klipove. Ovo je jedna zdrava energija koja je uspela da se podigne posle toliko godina. Kada se okupljamo ovako iz nedelje u nedelju, uspećemo”, poručio je on.

Ivana Gordić (Autonomija)