Skip to main content

Ruskoj umetnici sedam godina zatvora zbog antiratnih poruka na markicama za cene

Građani 16. nov 2023.
2 min čitanja

„Koliko malo naši tužioci veruju u državu i društvo ako misle da naša državnost i javna bezbednost mogu da budu uništeni sa pet malih komada papira“

Ruska antiratna aktivistkinja Saša Skočilenko osuđena je na sedam godina u kaznenoj koloniji jer je zamenila natpise na cenama u supermarketu antiratnim porukama.

Skočilenko (33), umetnica iz Sankt Peterburga, nalazi se u pritvoru od prošlog aprila.

Osuđena je zbog širenja „lažnih informacija“ o ruskoj vojsci.

Njeni advokati su se zalagali za njeno oslobađanje, navodeći da hronične bolesti od kojih pati znače da može da umre u zatvoru.

Nedeljama pošto je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, Skočilenko je izrazila protest zamenivši natpise na cenama u supermarketu u Sankt Peterburgu antiratnim porukama, što je čin na koji je pozvao feministički kolektiv.

Na zamenjenim markicama za cene pisalo je: „Ruska vojska bombardovala je umetničku školu u Marijupolju. Oko 400 ljudi se krilo unutra“, i „Moj pradeda se nije borio u Drugom svetskom ratu da bi Rusija postala fašistička država i napala Ukrajinu“.

Skočilenko je priznala krivicu.

U završnoj reči, upitala je sud: „Koliko malo naši tužioci veruju u državu i društvo ako misle da naša državnost i javna bezbednost mogu da budu uništeni sa pet malih komada papira“.

„Recite štagod hoćete – da sam pogrešila ili da mi je mozak ispran. Ostaću pri svom mišljenju i istini“, poručila je.

Skočilenko je osuđena zbog „diskreditovanja ruske vojske“, po represivnim zakonima koji su usvojeni čim je invazija počela.

Prema tim zakonima kriminalizovan je svaki antiratni aktivizam.

Suđenje je trajalo godinu i po, najverovatnije zato što je bilo jedno od privih prema novim zakonima.

Na prvom mestu, istraga je trajala dugo. Tužioci su morali da nađu negde neke dokaze“, rekla je advokatica Jana Nepovinova.

Sestra Saše Skočilenko Ana rekla je za BBC da je njena sestra „simbol svega što ruske vlasti mrze“.

„Ona je umetnica, nežna, lezbejka, ima ukrajinsko prezime“, kazala je Ana Skočilenko.

Dodala je da se plaši da zbog toga što njena sestra pati od hronične bolesti može da umre u zatvoru.
Skočilenko je dijagnostikovana celijakija, a ima i srčanu manu zbog koje srce prestaje da joj kuca na dve do tri sekunde.

Ruski predsednik Vladimir Putin radi na slomu opozicije. Prošlog meseca, novinarka Marina Ovjanikova, koja je protest zbog invazije na Ukrajini izrazila uživo na televiziji, osuđena je na 8,5 godina zatvora u odsustvu.

U aprilu, britansko-ruski opozicioni aktivista Vladimir Kara-Murza osuđen je na 25 godina zatvora zbog kritikovanja rata.

(BBC, Foto: Pixabay)