Skip to main content

Oni koji omogućavaju ruski uticaj i dalje će snositi posljedice, upozorila Ambasada SAD u BiH

Jugoslavija 16. nov 2023.
2 min čitanja

Ured za kontrolu imovine stranaca je na listu sankcionisanih dodao još deset osoba i kompanija iz Srbije, Crne Gore, BiH i Sjeverne Makedonije

Oni koji nedopuštenim poslovima i trgovinom uticajem omogućavaju ruski uticaj u Bosni i Hercegovini (BiH), koji se bave koruptivnim radnjama ili podrivaju Daytonski mirovni sporazum i dalje će snositi posljedice, objavila je Ambasada SAD u BiH.

Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD-a je na listu sankcionisanih sa Zapadnog Balkana zbog korupcije i zlonamjernih aktivnosti u korist Rusije dodao još deset osoba i kompanije iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine (BiH) i Sjeverne Makedonije.

Na listi su Savo Cvijetinović, Petar Đokić i Duško Perović iz BiH, Miodrag Davidović i Branislav Mićunović iz Crne Gore, Nenad Popović i Miša Vacić iz Srbije, te Ratka Kunoska Kamčeva, Irina Samsonenko i Sergej Samsonenko iz Sjeverne Makedonije.

Iz Američke ambasade u Srbiji takođe su objavili da Vlada SAD preduzima mere kako bi sprečila maligni uticaj Rusije na Zapadnom Balkanu uz pozivanje na odgovornost korumpiranih aktera koji podrivaju državne institucije širom regiona.

Obje ambasade su prenijele i objavu portparola Ministarstva finasija SAD Matthewa Millera sa mreže X u kojoj se navodi da SAD „poduzimaju mjere da poremete ruske maligne aktivnosti na Zapadnom Balkanu, a istovremeno pozivaju korumpirane aktere na odgovornost zbog nastojanja da potkopaju državne institucije širom regiona“.

Miller je prethodno izjavio u zvaničnom saopštenju da ovim potezom američka vlada želi promijeniti ponašanje osoba uključenih u ovakve aktivnosti i boriti se protiv lokalne korupcije, organiziranog kriminala i nedopuštenih poslova i trgovine uticajem koji jačaju ruski maligni uticaj.

Iz Ambasade SAD u Crnoj Gori su prenijeli i izjavu podsekretara Trezora za terorizam i finansijske obaveštajne službe Briana E. Nelsona da je „Rusija nastavila da koristi svoj uticaj na Zapadnom Balkanu da koči integraciju regiona u međunarodne institucije i organizacije, kao i da iskoristi ključne jurisdikcije kako bi olakšala svoje agresivne destabilizacione aktivnosti“.

„Današnja akcija ponovno potvrđuje šire napore Vlade SAD-a u promicanju mira, stabilnosti i funkcionalnog demokratskog upravljanja u regiji Zapadnog Balkana“, naveo je Nelson.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)