Skip to main content

Ruski sud osudio Navaljnog na devet godina zatvora

Planeta 22. mar 2022.
< 1 min čitanja

Ruski sud proglasio je u utorak disidenta Alekseja Navaljnog krivim za prevaru širokih razmjera, zbog čega će se zatvorska kazna najžešćem kritičaru predsjednika Vladimira Putina produžiti za još devet godina.

Proglašen je krivim i za nepoštivanje suda.

Navaljni već služi kaznu od dvije i po godine u zatvoru istočno od Moskve zbog kršenja odrebi uslovne kazne za koje taj žestoki kritičar Kremlja tvrdi da su izmišljene kako bi se osujetile njegove političke ambicije.

U ovom posljednjem krivičnom postupku protiv njega on također tvrdi da je politički motiviran.

Navaljni je iscrpljen i mršav

Vidno mršavi, ispijeni Navaljni, kako opisuje Reuters, stajao je pored njegovih advokata u sobi punoj pravosudnih policajaca dok je sudac čitao optužbe na njegov račun, prenijela je Hina.

Pognutog pogleda, taj 45-godišnjak je mirno prelistavao sudske dokumente, ostavljajući dojam nezainteresiranosti za tačke optužnice koje mu se stavljaju na teret, izvijestila je britanska novinska agencija.

Nakon posljednjeg sudskog ročišta 15. marta, Navaljni je na Instagramu napisao: “Ako je zatvorska kazna cijena mojeg ljudskog prava da kažem stvari koje se moraju izreći (…) mogu tražiti i 113 godina zatvora. Neću se odreći svojih riječi ili djela”.

(RSE/AJB/Agencije, printscreen: YT)