Skip to main content

Ruski sindikat novinara privremeno isključen iz Međunarodne federacije novinara

Planeta 23. feb 2023.
< 1 min čitanja

"Osnivanje četiri ogranka Sindikata novinara Rusije na anektiranim ukrajinskim oblastima jasno je razbilo ovu solidarnost i posejalo podele među sestrinskim sindikatima“

Izvršni odbor Međunarodne federacije novinara je doneo odluku da privremeno isključi Ruski sindikat novinara iz IFJ zbog, kako su naveli, formiranja ogranaka RUJ-a u anektiranim ukrajinskim oblastima, saopšteno je iz IFJ.

U saopštenju koje je prenelo Udruženja novinara Srbije se navodi da je odluka doneta nakon što je više od dve trećine prisutnih članova glasalo za isključivanje Ruskog sindikata novinara iz IFJ.

Konačnu odluku o isključivanju nekog člana iz ove federacije može doneti samo kongres IFJ, član se može žaliti na odluku kongresu, koji će potvrditi ili poništiti odluku, a u međuvremenu će RUJ biti suspendovan iz članstva.

„IFJ je organizacija izgrađena na međunarodnoj solidarnosti, na principima saradnje između sindikata članica i poštovanja prava svih novinara. Osnivanje četiri ogranka Sindikata novinara Rusije na anektiranim ukrajinskim oblastima jasno je razbilo ovu solidarnost i posejalo podele među sestrinskim sindikatima“, rekla je predsednica IFJ-a Dominik Pradali.

Pradali se osvrnula na istupanje udruženja novinara Norveške, Finske, Islanda i Danske iz IFJ-a i dodala da su pojedine članice smatrale da je trebalo brže doneti odluku o isključenju Rusije iz IFJ-a.

„Ima onih koji kažu da je trebalo brže delovati. Za nas je takođe važno da postupamo striktno u skladu sa našim pravilima i statutom koji garantuje da nijedno povezano lice ne bude podložno proizvoljnoj zloupotrebi moći. Imali smo pritužbu, ispitana je i, na osnovu činjenica, odlučili smo da isključimo RUJ“, navela je Pradali.

(Beta, Foto: Pixabay)