Skip to main content

Ruski protivnici rata napuštaju Srbiju jer im je ukinuto pravo na boravak

Građani 26. сеп 2023.
4 min čitanja

"Proterali su me. Šokiran sam jer nikada nisam uradio ništa pogrešno i sada mi je savršeno jasno da je ovo odluka politička"

Dvojica ruskih državljana, protivnika invazije na Ukrajinu, napuštaju Srbiju nakon što su im vlasti u Beogradu odbile, odnosno ukinule pravo na privremeni boravak.

„Najveće razočarenje je kada nađete mesto za život, a onda ga morate napustiti“, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) antiratni aktivista iz Sankt Peterburga Vladimir Volohonski.

U odlukama koje su Volohonskom i Jevgeniju Iržanskom uručene tokom leta, policija je saopštila da postoje „bezbednosne smetnje“ za njihov boravak u Srbiji.

„Proterali su me. Šokiran sam jer nikada nisam uradio ništa pogrešno i sada mi je savršeno jasno da je ovo odluka politička“, rekao je za RSE Iržanski.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova i BIA nisu odgovorili na ponovljene upite RSE o konkretnim razlozima zbog kojih je dvojici Rusa odbijen (ukinut) privremeni boravak u Srbiji.

Volohonski i Iržanski su u Srbiju došli početkom 2022. kada je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu i otvoreno su se protivili politici ruskog predsednika Vladimira Putina.

Srbija je počela da izriče mere protiv ruskih antiratnih aktivista nakon što su Sjedinjene Američke Države u julu uvele sankcije direktoru BIA Aleksandru Vulinu.

Šta je o slučaju Iržanskog rekao sud?

Upravni sud u Beogradu odbio je 12. septembra zahtev Jevgenija Iržanskog za odlaganjem izvršenja policijske odluke kojom mu je ukinut boravak u Srbiji, naveo je za RSE njegov advokat Marko Štambuk.

U odluci policije se navodi da Iržanski mora da napusti Srbiju u roku od sedam dana i zabranjuje mu se ulazak u zemlju na godinu dana.

Boravak je ukinut i njegovoj supruzi, a nakon odluke suda da odbije njihov zahtev za odlaganjem odlučili su, navodi Iržanski, da odu sami.

„Planiramo da napustimo zemlju verovatno sledećeg vikenda jer ne želim da sedim ovde i razmišljam šta će mi se desiti, da li će doći po mene, da li će me poslati nazad u Rusiju ili nešto drugo“, rekao je Iržanski.

Iržanski je u Srbiju stigao u aprilu 2022. a u Beogradu se, pored ostalog, bavio organizacijom koncerata antiratnih bendova iz Rusije, Belorusije i Ukrajine.

Učestvovao je u protestima protiv rata u Ukrajini, koje su u Srbiji organizovali antiratni aktivisti.

Za RSE kaže da su njegov posao, ali i stavovi o ruskoj invaziji razlozi zbog kojih su mu vlasti u Srbiji ukinule boravak.

„Planiramo da odemo u Crnu Goru gde ćemo biti neko vreme. Moram da se saberem i da razmislim šta će biti naša sledeća stanica. Biće nam teško finansijski jer moramo da tražimo novi smeštaj i novi život“.

Advokat Jevgenija Iržanskog uputio je žalbu Upravi granične policije Ministarstva unutrašnjih poslova, a odluka treba da bude doneta u roku od 60 dana.

„O žalbi odlučuje isto Ministarstvo samo druga organizaciona jedinica, što na prvi pogled može negativno uticati na objektivnost i pravičnost samog postupka“, rekao je advokat Marko Štambuk.

Zašto odlazi Vladimir Volohonski?

Srbiju, kako je najavio, napušta i opozicioni političar iz Sankt Petersburga Vladimir Volohoski koji je u Beograd došao u maju 2022, posle pritisaka i progona u svojoj zemlji.

Sa drugim antiratnim aktivistima u Srbiji osnovao je nevladino Rusko demokratsko društvo i učestvovao u protestima protiv ruske agresije na Ukrajinu.

U julu je dobio obaveštenje da mu je nakon godinu dana odbijen privremeni boravak u Srbiji jer, kao i u slučaju Iržanskog, „postoje bezbednosne smetnje za njegov boravak“.

I on se žalio na odluku, koju vidi kao politički pritisak.

„Bez posla sam već oko dva meseca i ne mogu više. Još nisam dobio nikakav odgovor na žalbu i skoro sam siguran da po izlasku neću moći ponovo da uđem u Srbiju jer mi je izrečena zabrana ulaska. U međuvremenu će moj advokat nastaviti da radi na mom slučaju“, rekao je Volohonski.

U Beogradu je radio kao programer za jednu zapadnu IT kompaniju. Sada, kako navodi, odlazi u Nemačku.

„Zahvalan sam nemačkoj ambasadi koja je imala razumevanja za moju situaciju i brzo prihvatila moj zahtev za radnu vizu.“

Mere za protivnike Putinove politike

Nevladino Rusko demokratsko društvo osudilo je „progon ruskih aktivista u Srbiji zbog njihovih antiratnih aktivnosti“.

„Iskreno žalimo što se usled nesavesnog postupanja države naša zajednica lišava divnih ljudi koji bi mogli mirno da žive u zemlji koju su zavoleli, doprinoseći joj svojim porezima, idejama i kreativnošću“, navela je ova organizacija u saopštenju 24. septembra.

Dodaje se da će nastaviti da pomažu svima da svoja prava brane na sudu.

„Upravni postupak u slučaju Iržanskog se nastavlja i, ako bude potrebno, biće prosleđen Evropskom sudu za ljudska prava sa zahtevom za naknadu štete“, navodi se.

Uz otkazivanje boravka Iržanskom i Volohonskom, i osnivač Ruskog demokratskog društva Peter Nikitin je 13. jula proveo više od jednog dana na beogradskom aerodromu zbog zabrane ulaska u zemlju.

Do mera protiv ruskih antiratnih aktivista došlo je nakon što su Sjedinjene Države 11. jula stavile na „crnu listi“ direktora Bezbednosno-informativne agencije Srbije Aleksandra Vulina.

Kao jedan od razloga za sankcije, pored navoda o umešanosti u korupciju i trgovinu drogom, SAD su navele i Vulinove veze sa Rusijom.

‘Hteli smo da ostanemo’

Od početka invazije na Ukrajinu, stotine hiljada Rusa prošlo je kroz Srbiju jer im za tu zemlju nije potrebna viza.

Prema podacima od maja 2023, koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavilo RSE, u Srbiji boravi skoro 30.000 državljana Rusije na osnovu odobrenog privremenog boravka.

„Samo u toku ove godine u Beogradu su se pojavila mesta gde možete jesti boršč (supa od cvekle), peljmeni (tradicionalne ruske knedle) i sirniki (ruske palačinke od sira). Ali, ova faza mog života se sada završava“, kaže Vladimir Volohoski.

I on i Jevgenij Iržanski planirali su da ostanu u Srbiji.

„Hteo sam da krenem na kurs srpskog jezika jer je, iako razumem dosta, moje znanje još na niskom nivou. Hteli smo da tražimo i pasoše Srbije i da ostanemo ovde dugo, možda čak i zauvek“, rekao je Iržanski.

Zvanični Beograd posebne veze sa Kremljom nije raskinuo ni godinu i po dana od početka ruske invazije na susednu Ukrajinu.

Evropska unija je uvela više paketa sankcija Rusiji, a Srbija im se uprkos mnogobrojnim pozivima Brisela do danas nije pridružila.

(RSE, Karikatura: STUPS)