Skip to main content

Rus osuđen na gulag zbog ćerkinog antiratnog crteža, ona iz doma poručuje: Ti si moj heroj

Planeta 28. mar 2023.
2 min čitanja

Maša je premeštena u dečji dom u njihovom rodnom gradu Jefremovu, južno od Moskve

Rus, koji je bio pod istragom policije jer je njegova ćerka nacrtala antiratni crtež u školi, osuđen je u utorak u odsustvu na dve godine kaznene kolonije zbog diskreditovanja oružanih snaga, objavila je grupa za ljudska prava OVD-Info.

Portparol suda je rekao da je muškarac Aleksej Moskaljov pobegao iz kućnog pritvora preko noći. Nije poznato gde se osuđeni Rus nalazi.

„Optuženi, gospodin Moskaljov, nije bio prisutan na izricanju presude jer je sinoć pobegao iz kućnog pritvora“, rekao je portparol u videoporuci iz sudnice, koji je objavila nezavisna novinska kuća SOTA.

Moskaljov je odvojen od ćerke Maše otkako mu je određen kućni pritvor početkom marta, a Maša je premeštena u dečji dom u njihovom rodnom gradu Jefremovu, južno od Moskve.

Slučaj je izazvao negodovanje među ruskim aktivistima za ljudska prava i podstakao onlajn kampanju za ponovno spajanje oca i ćerke.

Moskaljov je osuđen zbog komentara o ratu u Ukrajini koje je objavio na internetu. Međutim, istraga je započela nakon što je 12-godišnja Maša prošlog aprila nacrtala crtež ruskih raketa koje padaju na ukrajinsku majku i dete, što je navelo direktora škole da pozove policiju.

Policija je počela da istražuje Moskaljovljeve aktivnosti na društvenim mrežama i prvo je kažnjen s 35.000 rubalja (460 dolara) zbog kritikovanja ruske vojske. Istražitelji su u decembru otvorili još jedan slučaj protiv njega zbog sumnje da je diskreditovao oružane snage, ovaj put zbog objave na društvenim mrežama u junu.

Zabranjena ruska grupa za ljudska prava Memorial rekla je da Moskaljova smatra političkim zatvorenikom.

Advokat porodice je posetio Mašu u utorak u dečjem domu. Bilo mu je dopušteno da fotografiše pismo koje je napisala tati: „Tata, ti si moj heroj“, vidi se na snimku koji je objavila nezavisna novinska kuća SOTAvision.

Rusije je posle početka invazije na Ukrajinu donela zakone protiv kritike oružanih snaga ili svesnog širenja „lažnih informacija“ o njima, s maksimalnom kaznom do 15 godina zatvora.

(N1/Hina, arhivska foto: Twitter)