Skip to main content

RSE: Zabrinutosti oko mogućeg povećanja kineskog nuklearnog arsenala

Planeta 29. jul 2021.
2 min čitanja

Studije koje navode da Kina gradi dva polja raketnih silosa u svojim pustinjama signaliziraju potencijalno proširenje kineskog nuklearnog arsenala dovodeći u pitanje predanost Pekinga strategiji „minimalnog odvraćanja“.

Kako prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija, postoje i sumnje da je u pitanju trik Pekinga u slučaju da bude uvučen u pregovore o kontroli nuklearnog naoružanja.

Istraživači koji su otkrili drugo polje raketnih silosa na prostoru više od 800 kvadratnih kilometara u kineskim zapadnim pustinjama, kažu da to označava „najznačajniju ekspanziju kineskog nuklearnog arsenala ikada“ i da bi stvaranje 250 novih silosa Kinu izbacilo iz kategorije „minimalnog odvraćanja“, prenosi CNN.

„Kineski program raketnih silosa predstavlja najobimniju izgradnju silosa od izgradnje američkih i sovjetskih raketnih silosa tokom Hladnog rata“, navodi se u izvještaju Federacije američkih naučnika (FAS), čiji autori Met Korda (Matt) i Hans Kristensen procjenjuju da je reč o kineskoj utrci za više nuklearnog naoružanja „kako bi se bolje takmičili s protivnicima“.

Naizgled brzo gomilanje postavilo je pitanje da li je Kina i dalje posvećena tome da zadrži svoj nuklearni arsenal u skladu s politikom „minimalnog odvraćanja“ koju je, dodaje CNN, Peking usvojio od kada je aktivirao svoju prvu atomsku bombu 1960-tih, držeći kinesko nuklearno oružje na relativno niskom nivou.

Međunarodni institut za istraživanje mira u Štokholmu procjenjuje da Kina ima oko 350 nuklearnih bojevih glava, delić u odnosu na 5.550 koje posjeduju Sjedinjene Države i 6.255 u Rusiji.

Institut navodi da se broj kineskih bojevih glava ipak povećao posljednjih godina, u odnosu na 145 iz 2006. godine. Pentagon predviđa da će se kineske zalihe „barem udvostručiti“ u narednoj deceniji.

Kineski zvaničnici su više puta ponovili da Kina neće koristiti nuklearno oružje ako ne bude prva napadnuta, kao i da su njene nuklearne snage na „minimalnom nivou potrebnom za zaštitu nacionalne bezbednosti“, dok kineski mediji opovrgavaju izveštaje o izgradnji raketnih silosa, ukazuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Na osnovu komercijalnih satelitskih snimaka, istraživači FAS-a su utvrdili da je izgradnja polja silosa u blizini grada Hami u istočnom Sinđijangu očigledno počela u martu, navodeći da je na slikama prikazano 14 gradilišta silosa dok je na 19 drugih lokacija zemljište izgleda očišćeno kao priprema za nove gradnje.

Otkriće druge nuklearne raketne baze u Kini možda označava žudnju ekonomske i tehnološke supersile da pokaže da je, posle decenija uzdržanosti, spremna da upravlja nuklearnim arsenalom poput Vašingtona ili Moskve.

Ili je u pitanju kreativan, ali skup pregovarački trik, ukazuje Njujork tajms (The New York Times) ističući da se novi silosi jasno grade da bi bili otkriveni.

(Beta)