Skip to main content

RSE: Srbija će Nacionalni stadion od 257 miliona evra otplaćivati 37 godina

Info 28. мај 2024.
3 min čitanja

"Podaci predstavljeni u studiji pokazuju da je prosečna posećenost utakmica reprezentacije Srbije oko tri puta manja a posećenost utakmica domaće lige čak 13 puta manja od kapaciteta budućeg Nacionalnog stadiona"

Nacionalni fudbalski stadion koštaće 257 miliona evra a povrat uloženog novca očekuje se za 37 godina, navodi se u Prethodnoj studiji opravdanosti za Nacionalni stadion, a prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kako se u dokumentu navodi, studiju je naručila Vlade Srbije, a uradila kineska kompanija China Railway 14th Bureau Group Co.Ltd.

China Railway 14th Bureau Group Co.Ltd je deo firme China Railway Construction Corporation, jedne od najvećih građevinskih kompanija u Kini, angažovanoj i na brojnim infrastrukturnim projektima širom sveta, najviše u Aziji i na Bliskom istoku.

Prema podacima biznis registra američkog Forbsa ova kompanija je u 2023. ostvarila prihode u iznosu od 160,6 milijardi evra.

Od 2020. u USA uvrštena je na listu kompanija koje Pentagon smatra blisko povezanim sa kineskom vojskom. U Srbiji je ova kompanija dobijala poslove na izgradnji i održavanju pruga.

Sa tom kompanijom Vlada Srbije je potpisala Memoradnum o razumevanju u vezi sa relizacijom Projekta za izgradnju urbane infrastrukture sa nacionalnim stadionom.

Šta se sve podrazumeva pod „realizacijom projekta“ i da li će ova firma biti i izvođač radova na stadionu nije poznato, jer ovaj Memorandum nije dostupan javnosti, navodi RSE.

Marko Milanović iz Fiskalnog saveta kazao je za RSE da projekat izgradnje Nacionalnog stadiona od starta prate nedovoljna transparentnost i zaobilaženje procedura.

„Izgradnja EXPO kompleksa i Nacionalnog stadiona finansiraće se, po svemu sudeći, najvećim delom iz zaduživanja a te kredite će, sa kamatom, vraćati svi poreski obveznici. To je osnovni razlog zbog kojeg građani zaslužuju da znaju koji tačno radovi, u kojim fazama, rokovima i sa kojim očekivanim efektima se ulazi u ovaj projekat“, naveo je Milanović.

Podsetio je da su još pre četiri godine državni zvaničnici najavili da će građanima predstaviti Prethodnu studiju opravdanosti za izgradnju nacionalnog stadiona, ali to nije urađeno do danas.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je izjavio da je novi stadion potreban „jer ljudi vole da gledaju fudbal“.

Stadio bi trebalo da bude kapaciteta od 52.000 mesta, a podaci predstavljeni u studiji pokazuju da je prosečna posećenost utakmica reprezentacije Srbije oko tri puta manja a posećenost utakmica domaće lige čak 13 puta manja od kapaciteta budućeg Nacionalnog stadiona.

“Da bi se povećale mogućnosti prihoda, ključno je definisati alternativnu upotrebu novog stadiona za nefudbalske sadržaje”, navodi se u studiji koja pretpostavlja da će se, uz fudbalske utakmice, na stadionu godišnje organizovati bar 10 drugih događaja – koncerata, konferencija, izložbi.

Predviđeno je da nacionalni fudbalski stadion bude izgrađen na državnom poljoprivrednom zemljištu u Surčinu u Sremu, u blizini Beograda.

U neposrednoj blizini parcele koja je odabrana za stadion u toku je i izgradnja izložbenih paviljona za međunarodnu specijalizovanu izložbu EXPO 2027.

U te paviljone će se nakon održavanja izložbe preseliti beogradski sajam.

U prethodnoj studiji opravdanosti za Nacionalni stadion iz 2021. godine vidi se da je u blizini nacionalnog stadiona još tada planirana izgradnja sajma, što je bilo pre nego što je Srbija uopšte i konkurisala za organizaciju izložbe EXPO 2027.

Na pitanje RSE da li je odluka o gradnji stadiona te veličine u skladu sa potrebama tržišta iz Ministarstva finansija nisu odgovorili. Izostao je i odgovor na pitanje da li se radovi na stadionu trenutno odvijaju bez dozvole za gradnju.

Ministar finansija Siniša Mali je 20. maja na svom Instagram profilu objavio da je „počelo postavljanje šipova za Nacionalni stadion“, iako su do tog dana, prema podacima iz baze Agencije za privredne registre, izdate privremene građevinske dozvole za pristupne puteve i parking ali ne i građevinska dozvola za sam objekat stadiona.

Iako konačne studije izvodljivosti sa strukturom troškova za Nacionalni stadion kao ni za izgradnju objekata za EXPO koji se gradi u istom kompleksu, još nisu objavljene, najviši državni zvaničnici najavili su da će na ove projekte biti potrošeno oko 2,5 milijardi evra.

Prema analizi novinara RSE, taj iznos je znatno veći od troškova koji se navode u prethodnim studijama opravdanosti, građevinskim dozvolama, potpisanim kreditima, i planiranim budžetskim izdvajanjima za EXPO, nacionalni stadion i infrastrukturno opremanje lokacije u Surčinu.

Ministarstvo finansija nije odgovorilo na pitanja RSE na osnovu čega su iznete projekcije o troškovima u iznosu od 2,5 milijardi evra i na šta će tačno biti potrošeno milijardu evra koji se za sada ne vide u budžetskim planovima.

(Radio Slobodna Evropa, Karikatura: STUPS)