Skip to main content

RSE: Optužbe istaknutog kriminalca uzdrmale Erdoganovu vladu

Planeta 27. maj 2021.
3 min čitanja

Navodi istaknutog turskog kriminalca o povezanosti organizovanog kriminala i politike uz iznošenje prljavštine o ljudima iz vlasti pokrenula je novu krizu, u vreme kada je popularnost predsednika države Redžepa Tajipa Erdogana već u padu usled ekonomske krize i kritika zbog postupanja tokom pandemije, preneo je danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Zloglasni šef mafije Sedat Peker uzbudio je Tursku serijom video snimaka na Jutjubu poslednjih nedelja u kojima je izneo niz optužbi na račun istaknutih ličnosti turske vlade – uključujući za ubistva, silovanja, raširenu korupciju i trgovinu drogom, ističe Gardijan (The Guardian).

Mada njegove tvrdnje nisu potvrđene i tiču se događaja i decenijama unazad, kako ocenjuje britanski list, tajming objavljivanja Pekerovih monologa u trajanju od sat vremena, u kojima se prikazuje kao uzbunjivač, štetan je po Erdogana čija stranka je već pala u anketama usred ekonomskih nedaća i kritika zbog postupanja tokom pandemije kovida-19.

Iako je tradicionalnim turskim medijima, koji su od pokušaja puča 2016. pod strogom kontrolom države, trebalo vremena da registruju dosadašnjih sedam od najavljenih 12 epizoda, na internet platformama su snimci imali više od 30 miliona pregleda.

Video serija pod nazivom “Sedat Peker vs AKP” (vladajuća Erdoganove stranka Pravde i razvoja) nakratko je bila u vrhu IMDB-ove liste televizijskih emisija, dok nije uklonjena.

Peker (49) je postao poznat devedesetih godina, na vrhuncu povezanosti turske politike i mafije kada je otkriveno da su obaveštajne agencije sarađivale s kriminalcima radi političkih atentata.

Odležao je nekoliko zatvorskih kazni, ali se po izlasku 2014. izgleda uključio u krugove AKP-a, sve dok prošle godine nije pobegao iz zemlje pošto je Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo novu istragu o njegovim mrežama.

Peker na video snimcima ide od teme do teme i od osobe do osobe, nudeći dramatične izveštaje o zločinima počinjenim u ime zvaničnika, koristeći pravnu terminologiju i pažljivo vodeći priču što sugeriše da su njegovi navodi osmišljeni za sudski slučaj, ocenjuje Gardijan ukazujući da iako Peker nije dirnuo “brata Tajipa”, kako naziva predsednika, napadi na Erdoanov uži krug jasno pokazuju da je on krajnja meta.

Senzacionalne tvrdnje izbeglog turskog mafijaša postavile su pitanje o uticaju organizovanog kriminala i otkrile sve veće lomove u vrhu Erdoganove vlade, piše Tajms (The Times).

On je ispalio salve nedokazanih optužbi protiv članova Erdoanovog kruga, među kojima je i da je sin bivšeg premijera Binali Jildrima umešan u trgovinu drogom iz Venecuele, kao i da je poslanik AKP stranke umešan u silovanje i ubistvo kirgistanske novinarke Jeldane Kaharman 2019. godine.

Glavna meta je ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu, za koga Peker tvrdi da mu je pružao zaštitu pre nego što je pobegao iz Turske na Balkan 2019. godine.

Erdogan je u sredu odbacio Pekerove navode o korupciji i drugim zločinima, braneći ministra unutrašnjih poslova, preneo je Rojters.

Ministar unutrašnjih poslova Sojlu takođe je negirao optužbe, ali su video zapisi izazvali oštre kritike opozicionih partija, zapretivši Erdoganovoj vladi.

U govoru pred poslanicima svoje stranke, u svom prvom javnom obraćanju povodom Pekerovih optužbi, Erdogan je rekao da je cilj video snimaka nanošenje štete Turskoj.

Posle pojave Pekerovih snimaka mnogi se u Turskoj pitaju da li se zemlja vraća u devedesete, u vreme složenih veza između mafijaških bandi, policije, političara i poslovnih krugova, ukazuje BBC.

Kada je AKP došao na vlast početkom 2000-ih, stranka je tvrdila da je taj period završen s Erdoganovim proglašenjem “nove Turske”.

Međutim, kako ističe BBC, tvrdnje Pekera osporile su taj narativ.

Neki veruju da ako Erdogan želi da ubedi svoju izbornu bazu, mora da kaže više, jer u protivnom Pekerovi navodi mogu ugroziti podršku njegovoj stranci, ocenjuje BBC.

Pekerove priče o povezanosti organizovanog kriminala i politike uz iznošenje imena potresle su Tursku, piše Vašington post (The Washington Post).

Poplava prljavština pokrenula je krizu u Erdoganovoj vladu, podstakla zahteve za istrage, pa čak i na ostavku ministra unutrašnjih poslova, zvezde Pekerovih video snimaka.

Optužbe su zakomplikovale predsednikove probleme jer je njegova popularnost pala usred ekonomskog pada i pandemije korona virusa.

Analitičari kažu da su video snimci samo pojačali strah o vezama između turskog podzemlja i političara, što je prvi put izašlo u javnost tokom skandala pre više od dve decenije, posle jedne saobraćajne nesreće.

Peker je takođe proizvod novijeg fenomena: fragmentacija državnih institucija pod Erdoganovom sve autoritarnijom i centralizovanom vlašću, kažu analitičari.

Vašington post ocenjuje da su Pekerove tvrdnje posebno štetne po vladu zbog njegovog priznanja sopstvene uloge u krivičnim dela u ime moćnih ličnosti.

Mafijaš je nagovestio barem jedan motiv za objavljivanje video zapisa – policijski pretres njegovog domu u aprilu, dok su njegova supruga i deca bili prisutni.

Ali, kako ističe američki list, bez obzira na Pekerove razloge, vladi je sve teže da izbegne njegove optužbe.

Prošle nedelje je novinar državne novinske agencije Anadolija postavio pitanje o Pekerovim optužbama, kazavši da svi pričaju o tome.

“Da li naša vlada ima plan za ovo”, pitao je novinar koji ubrzo potom otpušten i prijavljen tužilaštvu po sumnji da pripada terorističkoj grupi.

(Beta)