Skip to main content

NDNV: Pretnje Draganu Bursaću su veoma opasne

Izdvajamo 27. maj 2021.
< 1 min čitanja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije je danas osudilo pretnje bosansko-hercegovačkom novinaru Draganu Bursaću i apelovalo na istitucije u regionu da omoguće novinarima slobodu rada i kretanja.

Novinar iz Banja Luke Dragan Bursać, koji je i kolumnista portala Autonomija i laureat ovogodišnje regionalne novinarske nagrade NDNV-a primio je eksplicitne pretnje smrću putem društvenih mreža.

„Smatramo da su takve pretnje nedopustive i veoma opasne, naročito imajući u vidu atmosferu u postjugoslovenskim društvima koju proizvodi nacionalistička retorika. Zato takve pretnje ne smeju ostati nekažnjene“, navodi se u saopštenju NDNV-a.

Dragan Bursać u svojim kolumnama se bavi posledicama nacionalističkih politika, revizije istorije i nasleđa ratova vođenih 90-ih godina.

„Nažalost, svedočimo već tri decenije da dominantni nacionalistički narativi pogubno deluju i na posleratne generacije jer naša društva drže u stalnim tenzijama i na ivici sukoba. Takvi narativi onemogućavaju normalan život građana jer im se stalno serviraju neki novi ’neprijatelji’, kako bi se zamaglila odogovornost političkih i drugih elita“, piše u saopštenju.

NDNV je uputio apel vladama u regionu da prekinu ignorantski odnos na pretnje novinarskim profesionalcima, jer te pretnje i (ne)reagovanje institucija „predstavljaju ogledalo demokratičnosti naših društava“.

„Odnos institucija prema napadima na novinare mera je stepena medijskih sloboda, slobode govora i vladavine prava, a bez tih temeljnih sloboda neće biti moguća ni demokratizacija naših društava, inače opterećenih ratnim i tranzicionim traumama“, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)