Skip to main content

Rokada kod Pajtića i radikalska muka

Info 24. сеп 2008.
4 min čitanja

Zasedala Skupština Vojvodine
Dva meseca nakon formiranja Izvršnog veća Vojvodine, došlo je vrema za prve izmene u Pajtićevom kabinetu. Skupština Vojvodine juče je za novog potpredsednika PIV-a i pokrajinskog sekretara za regionalnu i međunarodnu saradnju izabrala Ivanu Dulić-Marković, potpredsednicu G17 plus i šeficu vojvođanskog odbora te stranke. Dosadašnja šefica regionalne i međunarodne saradnje Jadranka Beljan-Balaban, takođe iz G17 plus, prešla je na čelnu poziciju u Sekretarijatu za lokalnu samoupravu i međuopštinsku saradnju, zamenivši na tom mestu stranačkog kolegu Jana Saboa, koji će, kako je najavljeno, političku karijeru nastaviti u Vladi Srbije.

Glasanje za prve izmene u PIV-u proteklo je bez poslanika SRS-a koji su napustili zasedanje nezadovoljni što je ignorisan njihov zahtev da se konstatuju ostavke trojice dojučerašnjh poslanika SRS-a koji od juče deluju u okviru poslaničke grupe „Napred, Srbijo!“.
Kao što smo već pisali, u novi poslanički klub ušli su, uz nekadašnjeg šefa novosadskih radikala Igora Mirovića, inače potpredsednika vojvođanske skupštine, i poslanici Bora Kutić, Saša Todorović, Goran Krajinović, Ladislav Tomić i Milena Maksimović.

Na samom početku sednice poslanici SRS-a čitav sat su izlazili za govornicu i od skupštinske većine tražli da sledi praksu koja je ustanovljena u parlamentu i da uvaži aktiviranje blanko ostavki Kutića, Krajinovića i Todorovića.
Šef radikala u Skupštini Milorad Mirčić nikako se nije mirio s objašnjenjem predsednika Skupštine Šandora Egerešija da će o mandatima biti reči na idućem zasedanju parlamenta, 10. oktobra, a nakon što se o tom pitanju izjasni Administrativni odbor. A posao za taj odbor ukazao se, kako je navedeno, nakon što su Kutić i Krajinović u međuvremenu opozvali svoje ostavke. Radikali, inače, ne insistiraju na mandatima Mirovića i Tomića, budući da su oni izabrani na izborima po većinskom sistemu, dok je Milena Maksimović, navodno, tek juče pristupila poslanicima lojalnim Tomislavu Nikoliću, pa će njena blanko ostavka naknadno biti aktivirana, rečeno nam je u SRS-u.

Bez poslanika radikala u svojim klupama, sa svega nekoliko opozicionih poslanika u sali, Ivana Dulić-Marković i Jadranka Beljan-Balaban položile su zakletvu kao nove (stare) članice Izvršnog veća. Protiv izbora nove potpredsednice bilo je četiri poslanika, među njima i Igor Mirović, dok ih je osmoro glasalo protiv prekomandovanja Jadranke Beljan-Balaban.
Inače, Ivana Dulić-Marković preuzela je iste one funkciju koje su joj je bile namenjene prilikom formiranju druge Pajtićeve vlade, međutim, ona je to odbila u poslednji čas, upirući prst u socijaliste, koji su, na njen veliki užas, postali deo vladajuće koalicije.
 
Objašnjavajući odluku da ipak prihvati mesto u Banovini, nova potpredsednica pokrajinske vlade podsetila je na to da su se proteklih meseci „dogodile promene na političkoj sceni Srbije i Vojvodine“.
– Evo, raspala se Srpska radikalna stranka, LDP je ušao u koaliciju sa SPS-om, doduše preko DS-a, ali je presudan bio iznenađujući stav socijalista o tome šta treba da sadrži novi statut Vojvodine – rekla je Ivana Dulić-Marković skupštinskim izveštačima. Ona je, međutim, naglasila da je ostao nepromenje njen stav prema SPS-u i, naročito, prema onome što je ta stranka radila tokom prošle decenije.
Obrazlažući poslanicima izbor novih članova svog kabineta, predsednik PIV-a Bojan Pajtić naveo je da je uveren u to da će Ivana Dulić-Marković i Jadranka Beljan-Balaban značajno unaprediti rad PIV-a.

– Zadovoljan sam što smo se ovim izborom u PIV-u značajno približili evropskom standardu koji predviđa da trećinu vlade čine žene – naveo je Pajtić, ukazujući na činjenicu da je od juče četiri žene u njegovom 18-članom kabinetu.
Skupština je juče usvojila završni račun budžeta s izveštajima o izvršenju budžeta APV za 2007. godinu sa 71 glasom “za”, dok je petoro poslanika iz redova opozicije bilo protiv predložene odluke, a troje uzdržano.
Od planiranih 59,075 milijardi dinara prihoda, prošle godine se u pokrajinsku kasu slilo 39,406 milijardi, što predstavlja realizaciju od 66,7 odsto u odnosu na plan. Od te sume potrošeno je ukupno 34,83 milijarde dinara.

Pokrajinski sekretar za finansije Jovica Đukić rekao je da je Fond za kapitalna ulaganja realizovao sve ono što je po zakonu moglo da bude ostvareno u fiskalnoj godini i da je tri milijarde dinara prebačeno u 2008. godinu. Đukić je naveo da u odnosu na 2006. ostvaren rast budžeta od 44 posto, odnosno da je u 2007. godini na račun pokrajinskog budžeta leglo 11,7 milijardi dinara više.
Pokrajinski budžet se u 2007. punio iz izvornih i ustupljenih prihoda (porezi), transfernih sredstava iz Republike i iz privatizacionih prihoda, u ukupnom iznosu od 32,084 milijarde dinara. Preostalih 7,321 milijardi leglo je iz budžeta Republike (šest milijardi) i iz dodatnih sredstava.

U prošloj godini je ostvaren rast poreza na dobit preduzeća od 117 posto, dok je drugi izvor prihoda značajan za Pokrajinu – porez na zarade – porastao za oko 90 posto u odnosu plan, napomenuo je sekretar za finansije.
Skupština je juče usvojila Strategiju za zaštitu od nasilja u porodici i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja u Vojvodini za period od 2008. do 2012. godine, kojom se, kako je obrazloženo, institucionalizuje rešavanje problema nasilja u porodici.
Prema odluci koja je zdušno prihvaćena, stalni radni odnos u vojvođanskom parlamentu imaće njen predsednik Šandor Egereši, te četvoro potpredsednika – Branislava Belić, Maja Sedlarević, Martin Zloh i Siniša Lazić.
Na jučerašnjoj sednici prihvaćen je i izveštaj ombudsmana za prošlu godinu, te izveštaji o poslovanju, takođe za 2007, javnih preduzeća, institucija i fondova čiji je osnivač Pokrajina.
Skupština je juče za predsednika Skupštine “Dnevnik” Holding,umesto nedavno preminulog Milana Dunđerskog, imenovala Arsenija Katanića, advokata iz Novog Sada.

Zamenici pokrajinskih sekretara

Pokrajinski poslanici izabrali su juče zamenike pokrajinskih sekretara samo u 13 resora, dok se o preostala četiri, kako nam je nezvanično rečeno, i dalje vode pregovori. Pokrajinske sekretare zamenjivaće: Slobodan Vojinović(privreda), Janoš Dobai (poljoprivreda, vodopriveda i šumarstvo), Svetlana Vujović (obrazovanje), Smilja Maksimović (informacije), Rozalija Ekres (finansije),Sanja Čiplić (arhitektura, urbanizam i graditeljstvo), Klara Tot Glemba (socijalna politika i demografija), Rade Ćirić (nauka i tehnološki razvoj), Tomislav Papić (energetika i mineralne sirovine), Aleksandra Babić (sport i omladina), Miodrag Jovović (lokalna samouprava i međuopštinska saradnja), Milan Popović (zaštita životne sredine i održivi razvoj) i Vladimir Pandurov (regionalna i međunarodna saradnja).
Naša saznanja o delimičnoj feudalizaciji resora juče su i potvrđena. Pokrajinski sekretar i njegov zamenik su iz iste stranke u informisanju, u regionalnoj i međunarodnoj saradnji, arhitekturi i urbanizmu, u sportu i omladini i u zaštiti životne sredine. Savez vojvođanskih Mađara imaće tri zamenička mesta, SPS i G17 plus dobili su po jedno, dok je u ovom krugu imenovanja DS svoje kadrove postavio u osam sekretarijata, ali bi na kraju, kako saznajemo, trebalo da ih bude deset. Preostala dva pripašće ili LSV-u ili G17 plus, ili će, pak, samo jedna od njih profitirati.

(Dnevnik)