Skip to main content

Ritam Evrope! – Paraf u Novom Sadu

Kultura 24. апр 2023.
2 min čitanja

"Ritam Evrope! ove godine obuhvata i izložbu fotografija Zorana Trbovića 'Drugi ritam'"

Petnaesto izdanje festivala Ritam Evrope! kojim Studentski kulturni centar Novi Sad obeležava Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, biće održano 9. maja u Limanskom parku.

Kako je najavljeno, tog dana će pred novosaadskom publikom nastupiti ljubljanski rok bend Bogunov, kultni pank bend Paraf iz Rijeke, beogradski eksperimentalni rok bend Vizelj, alternativni rok bend Kanda Kodža i Nebojša iz Beograda i novosadska kantautorka Dojo.

Koncert je besplatan i počinje u 19 časova.

Takođe, Ritam Evrope! ove godine obuhvata i izložbu fotografija Zorana Trbovića „Drugi ritam“, koja će biti otvorena u četvrtak 4. maja u 19 časova u SKCNS Fabrici.

Ulaz za posetioce je besplatan, a postavka će moći da se pogleda do 12. maja, svakog radnog dana od 10 do 19 časova.

Ritam Evrope! SKC Novi Sad organizuje od 2007. godine.

Zašto 9. maj? Nakon kolosalnih razaranja, obeleženih najsurovijim stradanjima i zločinima, do tada nepoznatim u ljudskoj istoriji, Nemačka je, 9. maja 1945, potpisala bezuslovnu kapitulaciju. U Drugom svetskom ratu život je izgubilo preko pedeset miliona ljudi. Na samom početku tog 9. maja 1945, u 00.16 časova, u Berlinu je potpisan akt o bezuslovnoj i konačnoj kapitulaciji nemačkih oružanih snaga. U ime poražene nacističke Nemačke, ovaj akt potpisao je feldmaršal Vilhelm Kajtel. Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke su, u ime članica antifašističke koalicije, primili i potpisali sovjetski maršal Georgij Žukov i britanski general Artur Teder.

„Od tada se 9. maj u svetu obeležava kao Dan pobede nad fašizmom. Tokom proteklih 77 godina, Dan pobede doživeo je i različite transformacije. Pet godina po okončanju Drugog svetskog rata, 9. maja 1950, francuska Vlada objavila je Deklaraciju o stvaranju zajednice za ugalj i čelik između Francuske i Nemačke“, poručuju iz SKC.

Dodaje se da je ovaj projekat, upamćen kao Šumanov plan, po tadašnjem ministru spoljnih poslova Francuske, Robertu Šumanu, predstavljao prvi korak ka stvaranju Evropske ekonomske zajednice, preteči Evropske unije. Zbog toga se 9. maj obeležava i kao Dan evropskih integracija, poznatiji kao Dan Evrope.

(Autonomija, foto: SKC)