Skip to main content

Advokat: Iz Skupština Srbije nema odgovora na zahtev porodica rudara poginulih u rudniku Soko

Info 24. apr 2023.
2 min čitanja

"Porodice napoginulih rudara najavile su da neće odustati od borbe da neko snosi odgovornost za nesreću u kojoj su ostale bez svojih supruga, očeva i sinova"

Skupština Srbije još nije odgovorila na predlog porodica osmorice rudara poginulih 1. aprila prošle godine u rudniku „Soko“ kraj Sokobanje da se povodom te nesreće formira anketni odbor, kazao je danas pravni zastupnik porodica, advokat Bratislav Stojanović.

On je rekao agenciji Beta da taj anketni odbor treba da „razjasniti okolnosti koje su dovele do te nesreće“.

U rudniku „Soko“ u ranu zoru se pred završetak treće smene od „proboja enormne koncentracije metana“ ugušilo osam rudara iz „Aleksinačke rudarske brigade“.

To su Nenad Trivunac, Bratislav Živković, Branko Čokorilo, Branislav Zlatanović, Radovan Grujić, Darko Zlatković, Bojan Stajić i Petar Petrović.

Stojanović je kazao da su prošle tri sedmice od podnošenja predloga republičkom parlamentu za formiranje anketnog odbora, a „nismo dobili nikakvo obaveštenje, niti imamo saznanja da se predmet našao na dnevnom redu republičkog parlamenta“.

„To nas nije obeshrabrilo, nastavljamo pravnu borbu“, rekao je on.

Kazao je da je Osnovno javno tužilaštvo (OJT) u Aleksincu prihvatilo njegov predlog da se sasluša svih dvadesetak rudara koji su radili kada se dogodila nesreća. Po njegovim rečima, saslušanje rudara počeće 5. maja.

„Želim da ih ispitam kakva je bila situacija u rudniku pre nesreće, da li je neko od njih prijavljivao neke nepravilnosti i povećane koncentracije metana u vazduhu“, izjavio je Stojanović.

Podsetio je da je u u toku novi istražni postupak o nesreći u rudniku „Soko“, pošto je OJT u Aleksincu dva puta donosilo odluku da nikoga krivično ne goni za pogibiju rudara.

Aleksinačko OJT je najpre jula prošle godine donelo odluku u kojoj je navedeno da „nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica“ zbog pogibije rudara pošto „u radnjama bilo kojeg lica nisu ostvarena obeležja nekog od krivičnih dela za koje se goni po službenoj dužnosti“.

Ministarstvo rudarstva i energetike je potom predalo krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Nišu protiv 14 osoba, tereteći ih za teško delo protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine, a aleksinačko tužilaštvo saopštilo da je i ta krivična prijava odbačena jer, kako je navelo, „ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti“.

Na konfereniciji za medije 6. aprila, porodice napoginulih rudara najavile su da neće odustati od borbe da neko snosi odgovornost za nesreću u kojoj su ostale bez svojih supruga, očeva i sinova.

(Autonomija)