Skip to main content

Rezultati vanrednih izbora u Rumi

Autonomija 11. нов 2008.
2 min čitanja

serbia_ruma.pngNa vanrednim opštinskim izborima u opštini Ruma Koalicija „Za evropsku Rumu – Boris Tadić – DS, G17 plus – LSV” osvojila je 20 od 43 mandata u Skupštini opštine.
Drugi na listi je Grupa građana „Napred, Srbijo! – Tomislav Nikolić“ s osam odbornika, treći „Magistar farmacije Dragan Božić – DSS–NS“ sa šest mandata, radikali su dobili četiri odbornika, Koalicija SPS–PUPS-a tri, a „Koalicija za opštinu Ruma – LDP – Udružena seljačka stranka i GG Živko Matijević“ ima dva odbornika, dok su ispod cenzusa ostali Pokret veterana Srbije i Sremska stranka.
Od 47.418 birača upisanih u birački spisak na izbore je izašlo 22.092, ili 46,59 odsto. U odnosu na izbore od 11. maja, DS sa svojim koalicionim partnerima ovog puta dobio je dva odbornika više: u maju je dobio 18, a sada 20 odbornika. SRS, s 18 odborničkih mesta osvojenih u maju, pala je na četiri. Korist iz rascepa među radikalima i narodnjacima izvukli su grupacija oko DS-a, DSS–NS i „Koalicija za opštinu Ruma…“ koji su u odnosu na majske izbore dobili po dva odbornička mesta više. SPS-PUPS je i ovog puta ostao s tri odbornika, ali je povećao svoj rejting za više od jedan posto. U suštini, u svim strankama, sem u SRS-u, zadovoljni su nedeljnim izbornim rezultatima i već se uveliko nazire nova vladajuća grupacija u Rumi.
– Mi i socijalisti imamo ukupno 23 odbornika i sasvim je sigurno da ćemo formirati vladajuću većinu. DS, s kojim su G17 plus i LSV i SPS–PUPS je, u stvari, strateška koalicija i verujem da će sve biti u najboljem redu – kaže predsednik Opštinskog odbora DS-a u Rumi Nenad Borović.
– Koalicija s grupacijom oko DS-a je sasvim prirodna – kaže predsednik OO SPS-a u Rumi Duško Kardaš.
Naravno, nestanak izbornog pečata u petak, 6. novembra, te uništavanje kompletnih biračkih listića i štampanje novih, baca pomalo senku na izborne pripreme, međutim, to nije uticalo na izborni proces, mada je na policiji da pokuša da utvrdi kako je i zašto nestao pečat OIK-a dva dana pre izbora u Rumi.

(Dnevnik)